Novým majitelem Vítkovice Steel bude Evraz

14. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

Novým majitelem státní hutní společnosti Vítkovice Steel bude ruská skupina Evraz, která za firmu nabídla 7,05 miliardy korun. Dalších 800 milionů korun slíbila investovat do rozvoje regionu. Ve středu o tom rozhodla vláda, kterou nepřesvědčily nabídky z posledních dnů, kdy někteří z dalších uchazečů nabízeli za státní podíl až devět miliard.

Tyto nabídky přišly ale podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana mimo výběrové řízení. Jak ministr dále uvedl, Evraz chce firmu rozvíjet. V následujících třech letech hodlá do společnosti investovat 2,5 miliardy korun.

"Společnost se zavázala dodržet počty pracovníků tak, jak byly v podnikatelském záměru uvedeny. Kdyby porušila tuto povinnost, přijímá sankci, která je až do výše 500 tisíc korun za takto uvolněné pracovní místo v rozporu s tímto podnikatelským záměrem," upřesnil ministr Urban. Právě obavy odborářů totiž privatizaci firmy v minulosti provázely. Zástupci Evrazu však propouštění vylučovali.

Logo

Zatímco neúspěšní zájemci se netajili zklamáním, generální ředitel a předseda představenstva Vítkovice Steel Vladimír Bail rozhodnutí vlády uvítal. "Málokdo si dnes uvědomuje, že společnost Vítkovice Steel byla ve velmi krátkém čase privatizována již potřetí, proto je dobře, že proces privatizace dospěl ke svému závěru a že zaměstnanci této poslední státní hutě získali silného vlastníka, který je schopen nadále investovat do rozvoje firmy. Osobně věřím, že nový majitel naplní skutky, ke kterým se ve svém podnikatelském záměru zavázal. Jsem přesvědčen, že se Vítkovice Steel své budoucnosti nemusí obávat," uvedl Bail v prohlášení pro tisk.

Prodej společnosti Vítkovice Steel stát, který ji koupil před několika lety za zhruba tři miliardy korun, zahájil loni v listopadu. Na začátku roku státní úředníci odhadovali nabídky v rozmezí čtyř až pěti miliard korun. Nejprve projevila o firmu zájem téměř dvacítka firem, nakonec konečné nabídky předložilo pět firem, dvě z nich však privatizační komise z tendru vyřadila.

Vítkovice Steel jsou třetí největší českou ocelárnou. Nejvýznamnějším produktem jsou tlusté plechy, které v roce 2003 tvořily zhruba 85 procent z celkových tržeb firmy. Celkově firma exportuje dvě třetiny své produkce, především do zemí Evropské unie. Minulý rok firma zakončila se ziskem 1,6 miliardy korun, podnik zaměstnává asi 1600 lidí.

autoři: heš , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio