Novým rektorem VŠB-Technické univerzity Ostrava má být Václav Snášel

22. březen 2017

Akademický senát Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) vybral rektora. Technickou univerzitu by měl v následujících čtyřech letech vést současný děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Václav Snášel. V tajném hlasování získal potřebnou většinu hlasů.

Student třetího ročníku fakulty elektrotechniky a informatiky Richard zrovna pospíchá na přednášku a o volbách nic netuší. O novém rektorovi má alespoň jasnou představu.

„Určitě by se měl snažit, aby se univerzita rozrůstala, aby se zlepšovalo zázemí pro studenty a vzdělání bylo lepší,“ říká.

V místnosti D206 mezitím 38 členů celouniverzitního Akademického senátu v tajné volbě vybíralo nového rektora. Z šestice kandidátů se do druhého kola dostali dva. S 11 hlasy současný prorektor pro studium a zároveň zastupující rektor Petr Noskievič; se 17 hlasy pak děkan fakulty elektrotechniky a informatiky Václav Snášel.

Za necelou půlhodinu pak předseda volební komise oznámil výsledek druhého kola – Petr Noskievič získal 12 hlasů, Václav Snášel 25 hlasů.

Václav Snášel teď bude muset na jmenování do funkce několik měsíců čekat. „Teď musíme zkompletovat dokumenty, které pošleme na ministerstvo školství, a pana rektora jmenuje pan prezident. Nástup by měl být od 1. září,“ potvrzuje předsedkyně Akademického senátu VŠB-TUO Lenka Jurčíková.

Vítězný kandidát Václav Snášel chce navázat na své předchůdce a znovu zvýšit prestiž univerzity. „Stát se technologickým lídrem a nejen v České republice ale i v rámci Evropy. Myslím si, že to odpovídá i postavení našeho regionu, který je historicky průmyslově založen a toto by byla správná pozice naší školy a na to bych se chtěl zaměřit,“ říká profesor.

Kvůli funkci rektora se vzdá křesla děkana Fakulty elektrotechniky a informatiky. V následujících měsících si pak vybere spolupracovníky a zároveň připraví svou vizi rozvoje univerzity.

autor: stj
Spustit audio