O osudu trati na Bruntálsku se má rozhodnout během prázdnin

7. červenec 2011
Zprávy , Zprávy

Budoucnost vlakové trati Malá Morávka - Bruntál je stále nejistá. O dalším osudu dráhy má ministerstvo dopravy rozhodnout do dvou měsíců. Letos ji zrušilo na doporučení Správy železniční dopravní cesty, která ji považuje za nevýdělečnou. Okolní sdružení a obce bojují za zachování alespoň sezónních výjezdů. Klub železničních cestovatelů, který chce trať provozovat, podal proti rozhodnutí ministerstva odvolání.

Sdružení Přátel muzea Kapličkový vrch bojuje za zachování 110 let staré trati už více než čtyři roky. Igor Hornišer ze sdružení poukazuje hlavně na její tradici a ekologický provoz.

„On ten vlak do té krajiny určitě patří a když už teda císař pán ty koleje natáhl až k nám do hor, je naší povinností, abychom taky dokázali udržet tady železniční trať,“ říká.

Klub železničních cestovatelů, který má zájem na provozování trati, se proti zrušení odvolal. Chtěl by zachovat sezónní jízdy. „Rozkladové řízení jsme zablokovali,“ potvrdil jeho vedoucí Bohumil Augusta.

Podle Jaromíra Foltýna ze společnosti Slezské zemské dráhy má ponechání trati smysl. „Jedná se o příjezd do turisticky velmi atraktivní části Jeseníků. Věřím, že se najde cesta, která provoz minimálně v nostalgické rovině zase obnoví,“ míní Foltýn.

Zachování jedné z nejstrmějších tratí v Česku by uvítali i obyvatelé Bruntálu a Malé Morávky.

Ministerstvo dopravy přijalo odvolání proti zrušení a nesouhlasným postojem místních sdružení a obcí se začalo zabývat, potvrdil Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

„Případ je ve stadiu realizace usnesení rozkladové komise. Vydá usnesení respektive doporučení panu ministrovi ,“ dodal s tím, že rozhodnutí ze strany ministerstva má padnout v průběhu prázdnin.

Sdružení Přátel muzea Kapličkový vrch věří, že by se souprava mohla po historické trati projet už v srpnu u příležitosti místních tradičních Borůvkových hodů.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio