O prázdninách začne stavba obchvatu Skotnice, Mošnov si musí ještě počkat

15. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Do tří let by se měli obyvatelé Skotnice na Novojičínsku dočkat vytouženého klidu. Dělníci začnou během několika týdnů s výstavbou obchvatu, který přesune silnici do Ostravy až za obec. Závidět jim trochu můžou ve vedlejším Mošnově, kde si na obchvat musí ještě počkat.

Uprostřed příborské části Prchalov je v řadě domů asi dvousetmetrová mezera. Právě tudy budoucí silnice obec překříží v tunelu. Obrysy budoucí stavby jsou už v terénu vidět, a to ve formě pruhu země, který je na rozdíl od vedlejších polí zarostlý plevelem.

„Ten poměrně nevyhovující průjezd, který je dnes na Příbor od Ostravy, bude zrušen a křižovatka bude přesunuta,“ popisuje Irena Krzyžánková, vedoucí projektového týmu z ostravského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), kde se nová silnice napojí na obchvat Příbora.

Stávající průjezd Skotnicí je nebezpečný hlavně pro chodce a cyklisty. „Silnice je dostatečně široká a řidiče to svádí k tomu, aby rychlost vlastně vědomě překračovali,“ vysvětluje učitel autoškoly Jaromír Maloušek.

Hotovo má být za tři roky. Jenže místo toho, aby auta objela také blízký Mošnov, budou jím ještě několik dalších let projíždět. Stavbu druhého obchvatu totiž mimo jiné pozdržely změny v projektu. Silničáři místo jedné okružní křižovatky a dvou mimoúrovňových křížení nakonec postaví tři kruhové objezdy za sebou.

„Z pohledu řidiče to nebude až tak velké vítězství nebo tak velké zrychlení, protože u kruhových objezdů určitě bude snížená rychlost,“ míní řidič Lumír, který do Mošnova pravidelně dojíždí.

Irena Krzyžánková z ŘSD potvrzuje, že tady silničáři ušetřili. „Je to samozřejmě o penězích a taky o tom, že se přepočítaly intenzity, které, když se zaplňuje mošnovská průmyslová zóna, předtím to byl fakt odhad a ten odhad byl tedy fakt mnohem vyšší, co se týká dopravy,“ říká.

Mošnovem projede denně až 9 tisíc aut

Kruhové objezdy navíc přivítala obec Mošnov. „Velký nadjezd, který by byl v centu obce, by prakticky obec rozděloval. Byly proti tomu různé protesty, dokonce i petice od občanů, kteří bydlí nedaleko,“ říká starosta Radomil Bodzsar (SNK).

Stavba obchvatu Mošnova by měla začít zhruba do pěti let. Obec musí ještě do té doby se silničáři dojednat, kdo zaplatí osvětlení středního kruhového objezdu.

autor: Michal Polášek
Spustit audio