O stavbách za stovky milionů korun budou lidé ve Frýdku-Místku rozhodovat v referendu

3. prosinec 2018

Vybudování nového divadelního sálu ve Frýdku-Místku se dostalo do patové situace. Město teď má v ruce dvě studie, kde by mohl sál vzniknout. Buď v chátrajícím kině, které by se přestavělo na multifunkční objekt nebo v nové přístavbě k Národnímu domu. V obou případech jde o stavby za stovky milionů korun. Kde nakonec nový sál vznikne, rozhodnou lidé v referendu.

„Je třeba opravit cestu, ta je hrozná. K referendu bych klidně šla,“ říká paní Ivana. A ptáme se dál obyvatel města, které ze staveb by dali přednost. „Opravila bych kino Petra Bezruče, protože tady nic takového není,“ vybírá paní Martina. „Myslím, že by to měli opravit i bez referenda,“ dodává pan Stanislav.

Podle primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého (ČSSD) mají obě varianty spoustu příznivců i odpůrců, a každá ze staveb své pro i proti. „Chceme kolem toho udělat velkou kampaň, zveřejnit všechna pro i proti, pořádat diskuze, aby veřejnost měla maximální informace a podle toho se rozhodla,“ vysvětluje Pobucký.

Právě světově proslulá architektka Eva Jiříčná stojí za studií na dostavbu národního domu. Její ústřední částí má být divadelní sál se čtyřmi stovkami sedadel. Pro kino Petra Bezruče by naproti tomu vítězství v referendu dalo druhou šanci. Město je totiž připraveno chátrající objekt zbourat, pokud neuspěje.

„Realizovat obě stavby by byl asi nesmysl, protože k čemu by městu byly dva divadelní sály, když teď nemá ani jeden. To opravdu ne,“ odmítá primátor.

Referendum chce město spojit s volbami. Není ale jisté, jestli vše stihne připravit už v příštím roce. I když by k referendu nepřišel dostatečný počet lidí, podle primátora Michala Pobuckého by se město řídilo názorem většiny zúčastněných.

autor: iha
Spustit audio

Související