O zatoulané psy se na Bruntálsku stará nové zařízení

25. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

V Hynčicích na Bruntálsku začalo fungovat nové zařízení pro zatoulané psy. Provozuje ho spolek Šance pro jejich život, který vznikl na základě spolupráce s městem Krnov.

V Hynčicích na Bruntálsku začalo fungovat nové zařízení pro zatoulané psy. Provozuje ho spolek Šance pro jejich život, který vznikl na základě spolupráce s městem Krnov.

Jen za letošní rok se spolku podařilo umístit už 70 opuštěných psů. I když se nejedná o klasický útulek, zájem o jeho služby mají i další obce.

„Obce se začínají ozývat samy a žádají o spolupráci. Našim krédem je, aby ti psi šli rychle do nových domovů, aby se nedrželi v kotcích nebo po útulcích. Je to o tom, jak toho psa zainzerujete, jak se zalíbí. Většinou se i kastrují a následně nachází domovy,“ říká předsedkyně spolku Helena Mikulcová.

Kapacita spolku je zatím omezená, ale krnovská radnice už pro něj hledá kvalitnější zázemí.

Aktuálně žije v kotcích za hynčickou stodolou kolem deseti psů, dalších sedm pejsků menších plemen má pak Helena Mikulcová u sebe doma. K péči o opuštěná zvířata se dostala v době, kdy sama sháněla psího kamaráda.

Vyhlédla si ho v útulku a tam také zjistila, v jakých podmínkách psi často žijí. A rozhodla se to změnit. Jako dobrovolnice začala spolupracovat s Krnovem před asi 3 lety, od léta jí pak začalo město za péči i platit. Za každého psa dostane od krnovské radnice jednorázově 5 tisíc korun.

„Je to pro nás stále výhodnější, než umístit psa do útulku s nejistou perspektivou jeho adopce,“ potvrzuje mluvčí radnice Dita Círová.

Dříve Krnov dříve využíval služby velkého útulku ve Slezských Pavlovicích a poslední dva roky spolupracoval s firmou z Čech. Jen vloni zaplatil za péči o toulavé psy přes 330 tisíc korun, v roce 2012 to bylo téměř milion a půl. Nová spolupráce by měla náklady snížit.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio