Obce na Frýdecko-Místecku chtějí obnovit původní meze, polní cesty a stromořadí

18. červen 2020 14:43

V Žabni na Frýdecko-Místecku chtějí obnovit původní krajinné prvky. Jako jsou meze, polní cesty či stromořadí. Radnice proto od zemědělců přebírá některá pole a na podzim chce začít s jejich úpravami. Podobné plány přitom mají třeba i ve Fryčovicích.

„Stará cesta do Sviadnova a Staříče vedla od kaple,“ ukazuje starosta Žabně David Hejneš (SNK) na příklad jedné dnes už neexistující cesty. Dříve křižovaly pole, dnes jsou zaorané, ale v obecním majetku zůstaly. S jejich obnovou chtějí v Žabni začít ještě letos. „Abychom tu naši pěknou vesnici mohli doplnit dalšími procházkovými trasami. Máme krásnou cyklostezku, takže i tato návaznost,“ dodává.

Část polí, kde dnes rostou zemědělské plodiny, chce obec proměnit na louky, kde to půjde, zasadit stromy. Tak jak to dříve bývalo v krajině běžné. „Abychom rozšířili pestrost druhů, roli v tom hrálo i zadržení vody v krajině,“ přibližuje Hejneš.

Kde přesně stromy, louky či polní cesty vzniknou, to ještě bude obec řešit s odborníky a vycházet bude i ze starých map. „V loňském roce jsme vypověděli smlouvy se zemědělci, na podzim nám mají pozemky předat. Takže pak chceme pozemky připravit, osít trávou, zasadit stromy,“ dodává Hejneš.

Polní cesty chtějí i ve Fryčovicích

Rozdělit široké lány polí chtějí v blízké době i v nedalekých Fryčovicích, a dát lidem šanci, jak se z vesnice do vesnice dostat pěšky i jinak než po asfaltce nebo přes oraniště.

„V minulosti tady bylo 45 sedláků a každý měl svoji cestu. Dnes jsou čtyři. Chci využít pozemkových úprav ve Fryčovicích, abychom zpátky do krajiny vrátili především ty zemědělské cesty,“ upřesňuje starosta Fryčovic Leo Volný (ČSSD).

Pozemky chce obec se zemědělci směnit, aby cesty byly obecní a mohli je využívat všichni.

Spustit audio

Související