Obchodní zákoník komplikuje život soudcům i podnikatelům

30. srpen 2005
Zprávy , Zprávy

Ostravští soudci vracejí více než polovinu žádostí podnikatelů o změnu v jejich firmách. Důvod? Vypisují špatně nové formuláře, které začaly platit od začátku prázdnin. Už před touto změnou soudci bili na poplach. Říkali, že novela obchodního zákoníku celý proces zkomplikuje.

Formuláře jsou složité, podnikatelé čekají potíže, říkali ostravští soudci těsně před prázdninami, kdy novela obchodního zákoníka začala platit. Soudce Petr Jansa tehdy uvedl. "Já bych to přirovnal k daňovému přiznání běžného podnikatele. Kdo nebude mít servis advokátní kanceláře, pro toho bude velmi těžké ten formulář vyplnit. Možná se to podaří, ale až na pátý šestý pokus."

Po dvou měsících se ukazuje, že nešlo o planý poplach, potvrzuje místopředseda krajského soudu Petr Hampel. "Obavy, které jsme předpokládali, se za první necelé dva měsíce potvrdily. Krajský soud v Ostravě musí odmítat až 60 procent všech podání v rejstříkových věcech, protože formuláře jsou nesprávně vyplňovány a též nejsou řádně přikládány potřebné zápisy tak, jak předpokládá novela obchodního zákoníku."

Formuláře

Soudci původně čekali, že dvacetistránkové formuláře budou těžkým oříškem pro běžné podnikatele, jenže soud teď vrací žádosti i velkým akciovým společnostem, potvrzuje místopředseda ostravského krajského soudu Petr Hampel. "Pokud není proveden v některých případech zápis k datu, ke kterému společnost zápis vyžaduje, může to vnést obrovské problémy do jejího hospodaření. Například u změny právní formy nebo u transformací obchodních společností se vždycky účetně počítá s určitým konkrétním datem, a jestliže k tomu datu soud neprovede zápis, znamená to opětovné přecenění majetku společnosti. To enormně zvyšuje náklady."

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun celou záležitost tak tragicky nevidí. "Každý rozumný člověk moc dobře ví, že když se zavádí nějaká novinka, než si na ni lidé - podnikatelé nebo soudci - zvyknou, vždy to s sebou nese nějaké problémy. Ať už technického charakteru nebo osobního charakteru. Člověk si neví rady, jak má ten nový formulář vyplnit. Samozřejmě s tím jsme počítali. Doufáme, že si lidé na tento nový způsob brzy zvyknou."

Ostravský soudce Petr Hampel dodal, že chtějí ať ministerstvo nejasnosti z formulářů odstraní. "Já osobně jsem pravidelně v kontaktu jak s autory novely obchodního zákoníku, tak s ministerstvem spravedlnosti. Budeme mít maximální snahu ty problémy z formulářů dostat."

Mluvčí ministerstva Petr Dimun se tomu nebrání. "Jsme otevření změnám a očekáváme právě od lidí, kteří se s tím v praxi setkávají, že nám tyto podněty budou dávat, abychom mohli situaci komplexně vyhodnotit. Aby ty změny nebyly dílčí, ale aby odpovídaly tomu, že s tím uživatelé budou mít do budoucna co nejméně problémů."

Ostravští soudci čekají, že těžkopádné a nesrozumitelné kolonky ve formulářích na změnu v obchodních společnostech změní ministerstvo do konce roku.

autor: ada
Spustit audio