OBRAZEM: Centrum Ostravy zaplavily nápisy a kopie autentických cedulí z roku 1968

21. srpen 2018

Překvapení čekalo ráno na lidi v centru Ostravy. Na řadě míst se totiž objevily cedule a nápisy připomínající srpnové události roku 1968.

I v Ostravě se vzpomíná na srpnové události roku 68. A to přímo v ulicích. Centrum města zaplavily plakáty s nápisy odsuzujícími okupaci a objevili se i vojáci v dobových uniformách a tehdejší technika.

Impuls k uspořádání akce přišel z města, které tak chce netradičně připomenout 50. výročí srpnové invaze. Zapojily se do ní desítky dobrovolníků, hlavně z kulturních organizací.

Skupinka vojáků v dobových uniformách vzbuzuje velkou pozornost u kolemjdoucích, každou chvíli cvakají foťáky. Mezi muži v dobových uniformách je i Radek Volný, sběratel historické techniky, má na sobě uniformu lidových milicí, vlaje tu sovětská vlajka. „Rádi bychom lidem připomněli, že tady něco takového bylo,“ říká Volný.

S „okupanty“ bylo možno i podiskutovat
Kromě cedulí se v ulicích objevila i vojenská technika

Akce připomněla tehdejší události i penzistovi Janu Veličkovi. „Všechno si to pamatuji – jak přijeli, jak se tady potom roztahovali... Díkybohu už je to historie. Jen bohužel ti mladí si z toho nedokáží vzít ponaučení,“ říká pan Velička.

Klub Atlantik

Na rok 1968 v Ostravě upozorňují i plakáty s ručně malovanými tehdejšími hesly. Přes noc je do ulic v centru vylepili dobrovolníci.

autor: iha