Obžalované policisty usvědčují odposlechy

3. únor 2009

Ve Frýdku-Místku dnes pokračoval proces s bývalými policisty, kteří čelí žalobě za korupci. Deset strážců zákona z Vratimova a jeden městský policista ze Šenova měli vybírat pokuty od řidičů a nechávat si je pro sebe. Usvědčují je svědci, ale i odposlechy. Inspekce ministra vnitra totiž do jejich služebních aut namontovala záznamové zařízení.

Soudce dnes v jednací síni pouštěl několikahodinové záznamy rozhovorů mezi policisty a řidiči. Podle jednoho z odposlechů se obžalovaní baví, jaké by to bylo, kdyby zastavili šoféra z nějakých ozbrojených složek, který by logicky nechtěl mít problémy se zákonem.

"Si představ, kdyby ti někdo dal sto litrů, třeba bachař. Já bych z toho byl úplně hotový! Bych úplně lapal po dechu, ty jo. To máš pětadvacet pro každého," říká policista v jednom ze záznamů.

Jinde policisté počítají peníze: "No, jedenáct šest. Posledně jsme měli víc, dvanáct a půl. Ty jo, stačí tři dobré šichty za měsíc nebo aji dvě a super!" A za chvíli se služebním autem rozezní zpěv...

Státní zástupce Alois Dlouhý je přesvědčený, že takový důkaz u soudu obstojí. "Odposlechy jsou důležitým důkazem v této kauze a nejen prokazují obžalovaným jejich trestnou činnost, ale podle mne jsou i unikátním důkazem o kulturní a lidské úrovni těchto ochránců zákona," dodává žalobce.

Tento týden soudce proces zřejmě odročí, protože potřebuje vyslechnout ještě další svědky.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu