Od tragické nehody ve Studénce uplynuly dva roky

8. srpen 2010
Zprávy , Zprávy

Přesně dva roky uplynuly od tragického vlakového neštěstí ve Studénce, při kterém zemřelo po nárazu do trosek mostu osm lidí v mezinárodním rychlíku Comenius. Lidé si dnes na místě nešťastnou událost připomněli.

Pozůstalí a cestující se dopoledne sešli na místě tragédie na pietním aktu a k patě nového mostu položili kytice. Poté se přesunuli do hotelu Antler a vyslechli si informace o plánované stavbě pomníku na památku obětí nehody.

Vlak EuroCity Comenius jedoucí z Krakova do Prahy narazil do ocelové konstrukce silničního mostu, která se jen pár vteřin předtím zřítila na trať, 8. srpna 2008 v 10:30 ráno. Při největším železničním neštěstí za poslední léta zahynulo osm lidí a dalších na devět desítek bylo zraněno. Materiální škody přesáhly 170 milionů korun.

Vyšetřování nehody trvalo téměř dva roky. Minulý měsíc policie navrhla státnímu zastupitelství obvinit v souvislosti s nehodou deset lidí, vesměs stavbařů, kteří most přes trať budovali. Jsou podezřelí ze spáchání trestného činu obecného ohrožení a hrozí jim tři až deset let vězení.


Čtěte také:
Při havárii rychlíku u Studénky zahynulo sedm lidí
Záchranáři si připomněli tragédii ve Studénce
Kvůli neštěstí ve Studénce zadržela policie dva lidi
Za neštěstí ve Studénce může i kontrola konstrukce
Kvůli tragédii ve Studénce možná padnou další obvinění
Policie už má všechny posudky pro neštěstí ve Studénce
Ve Studénce si připomněli výročí tragické nehody
Stavební firma napadá v kauze Studénka vyšetřovatele

autoři: leb , tif
Spustit audio