Oderští zastupitelé vybírají lokality pro bydlení neplatičů

26. červen 2011
Zprávy , Zprávy

V Odrách na Novojičínsku vyrostou nízkonákladové byty. Město tak chce řešit situaci s obyvateli, kteří neplatí nájemné. Zastupitelé už vybrali několik lokalit.

Sociální bydlení - to je recept oderských zastupitelů na to, jak se vypořádat s chronickými neplatiči, kteří městu dluží na nájemném už přes 1,5 milionu korun. Problém ale je, že ve svém sousedství nikdo problémové obyvatele mít nechce.

„Nechtěla bych to, mám strach o děti,“ odpovídá v anketě Českého rozhlasu Ostrava jedna z dotazovaných. „Já bydlím zrovna na kraji města a nechal bych si tam asi postavit stěnu. Prostě je oddělit,“ netají se další oslovený, tentokrát muž.

Město vybíralo z několika lokalit, přičemž hlavní kritéria byla, aby byly byty na pozemku města a aby místo bylo v okrajové části Oder. V tom ale vidí problém předseda bytové komise Vítězslav Korytář. Ten naopak považuje za důležité, aby se tito lidé pokusili včlenit do společnosti.

„Nevidím správnou cestu, aby se někde za horizontem města postavil nějaký objekt, který bude izolovaný od společnosti. Naopak je potřeba ty lidi nechat ve městě a rozdělit na nějaké skupiny, ať to jsou matky s dětmi, případně bezdomovci, navíc třeba alkoholici. Tyto skupiny je potřeba rozdělit,“ vysvětluje Korytář.

Všichni se ale shodli, že je důležité uvolnit byty lidem, kteří nájem budou řádně platit. Nakonec zastupitelé vybrali tři lokality.

„První lokalita je u jeslí, druhá je rodinný domek, kde by město muselo přistoupit k nějaké dohodě a vykoupení a třetí lokalita je mezi Odrou - město získalo pozemek od úřadu pro zastupování státu,“ potvrzuje starosta města Pavel Matůšů.

Konkrétní místo vyberou zastupitelé na pracovní schůzce v září. Jednat by měli už i o konkrétní podobě bydlení, o vybavení bytů i o tom, jakým způsobem projekt financovat.

autor: Dominika Rojtová
Spustit audio