OKD plánuje, co bude dělat po ukončení těžby uhlí na Karvinsku

19. leden 2024 08:20

Těžební společnost OKD na Karvinsku zřejmě přežije uzavření svého posledního činného dolu. I když nebude dobývat černé uhlí, mohla by se věnovat něčemu jinému. Už má plány, jak by mohla dál pokračovat i po roce 2025, kdy skončí těžba na dole ČSM. Využít by mohla své rozsáhlé pozemky.

Karviná-Staré město. To bylo v době, kdy se tam vykupovaly a bouraly domy a chystalo se rozšiřování těžby pod pozemky OKD. A ti, kteří zůstali, to sledovali. To už ale dávno pryč, z těžby sešlo a vhodné pozemky řeší společně s OKD i karvinský magistrát. „Společně hledáme možnosti jak využít pozemky OKD k možnému individuálnímu bydlení nebo dalším účelům,“ potvrdil mluvčí radnice Lukáš Hudeček.

Čtěte také

Právě nová rodinná výstavba  je jednou z možností, jak značku OKD zachovat, míní generální ředitel důlní firmy Roman Sikora. Až se zhruba na jaře roku 2026 vyveze poslední vozík s uhlím na posledním činném dole ČSM. Podnikat by se dalo také třeba ve výrobě uhelných směsí. „To by mohla být pěkná zisková záležitost,“ věří Sikora.

Společnost OKD by se mohla stát i výrobcem zelené energie ze Slunce. Místo na to má. „Máme 800 hektarů pozemků, spousta z nich je velice dobře situovaná pro výstavbu fotovoltaických elektráren nebo i následnou výrobu zeleného vodíku. A samozřejmě ještě deset let po ukončení důlní činnosti se nám bude vyvíjet důlní plyn,“ dodává ředitel.

Generální ředitel OKD Roman Sikora

Podle ředitele Sikory bude ale záležet na tom, jak se upraví nebo přizpůsobí legislativa i s ohledem na to, že OKD má v rukou stát. Co je naopak jistotou a co v budoucnu výdělečné nebude, to je nutná technická likvidace dolu ČSM. Ta by měla trvat po skončení těžby další asi 3 roky.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související