Opava investuje stovky milionů do kulturního zázemí

17. březen 2010

Opava dá letos do kulturních investic nejvíce peněz za poslední desetiletí. Tři nejdůležitější stavební projekty mají nejen zachránit historické hodnoty, ale také zásadně zkvalitnit kulturní zázemí města. Rekonstrukcí projde Dům umění, Slezské divadlo a Kulturní dům Na Rybníčku.

Nejvýznamnější opavskou kulturní investicí je letos rekonstrukce Domu umění, který sídlí v historické budově bývalého dominikánského kláštera. Rekonstrukce začne počátkem května a potrvá přibližně do srpna příštího roku. „Jde o kompletní opravu celé budovy, o restauraci stropních fresek v kostele svatého Václava a restauraci dominikánské kaple,“ upřesnil mluvčí města Jan Šindler.

Oprava Domu umění přijde asi na 120 milionů korun. Podle Jana Kunzeho, dramaturga Opavské kulturní organizace, která Dům umění spravuje, bude největším přínosem rekonstrukce rozšíření stávajících výstavních prostor. „V místě dnešního jakéhosi atria, které není moc funkční, protože je tam zima a nic se tam nedá vystavit, tak tento prostor bude proměněn v další výstavní síň,“ řekl Kunze.

Velkých změn v interiéru se letos dočká i opavské Slezské divadlo. Mají ho udělat příjemnějším jak pro návštěvníky, tak pro samotné herce. „Připravuje se oprava a budování scénické technologie, ozvučení, osvětlovací techniky, nová sedadla a kompletní vzduchotechnika,“ dodává mluvčí magistrátu Jan Šindler.

Další významnou investicí letos bude i kompletní přestavba Kulturního domu Na Rybníčku. Tento oblíbený a největší taneční sál v Opavě byl dlouhá léta neopravován. Jeho rekonstrukce přijde asi na 100 milionů korun, z nichž velkou část stejně jako v případě Domu umění a Slezského divadla zaplatí evropské fondy.

autor: Jiří Slavičínský
Spustit audio

Více z pořadu