Opavské divadlo láká na pohádkovou operu

18. prosinec 2011

Slezské divadlo dnes čeká poslední premiéra tohoto kalendářního roku. Operní soubor uvede pohádkovou inscenaci Perníková chaloupka z pera německého skladatele Engelberta Humperdincka.

Notoricky známý příběh o Jeníčkovi a Mařence má přilákat na operu široké spektrum diváků a přiblížit náročnější žánr také těm nejmenším.

Operu na motivy pohádky bratří Grimmů uvádí opavské divadlo po více než půlstoletí. Na ději se to ale nijak nepodepsalo.

„Je to pohádka, která z 95 procent je tak, jak ji známe z toho českého podání. Jsou tam spíš přidané postavy, které ozvláštňují hlavně les, ale jinak ten děj, že se Ježibaba šoupne do pece, zůstává stejný,“ říká režisérka Jana Andělová-Pletichová a jedním dechem dodává, že se při zpracování vyhýbali jakýmkoliv experimentům.

„Někdy se z toho trochu dělá spíš takový pohádkový horor. Protože máme zájem oslovit dramaturgicky i malé děti, tak jsme se tomu hororu vyhnuli a spíš na to nahlížíme takovým dětským pohledem,“ dodává režisérka.

Velký podíl na tom má i tvůrce kostýmů a scény Jaroslav Milfait. Dětského diváka mají zaujmout bohaté kulisy, pestrá výprava i výstupy pohádkových postav. Dospělí si pak vychutnají klasickou hudbu wagnerovského stylu.

„Je to ten paradox, že je to dětská opera, ale po stránce uvedení je to velmi náročné, co se týče orchestru a tak dále. Je to těžký oříšek, jak se říká,“ vnímá kontrast dirigent Jozef Katrák.

Perníková chaloupka poprvé vyroste na jevišti Slezského divadla tuto neděli v 19 hodin.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu