Opavské divadlo uvádí první premiéru po rekonstrukci

27. únor 2011

Známý silák Samson, vůdce Hebrejců, zabije místodržícího v Gaze a tím vyvolá v nepřátelském vojsku panický strach. Díky filištínskému veleknězi však na scénu vstupuje krásná Dalila. Co bylo dál, to se dočtete v 16. kapitole biblické Knihy soudců. A nebo se taky můžete vydat do Slezského divadla v Opavě na premiérové uvedení opery Samson a Dalila.

Hudební podobu starozákonnímu příběhu dal francouzský skladatel Camille Saint-Saëns podle libreta Ferdinanda Lemaira. Je to opera, která se příliš často neuvádí. Zřídka uváděný titul se v Opavě naposledy hrál v roce 1967 a v České republice se za posledních 10 let objevil pouze dvakrát.

"Možná je to z toho důvod, že autor chtěl původně napsat oratorium a až později se rozhodl pro operu. První jednání má z osmdesáti procent charakter oratoria, což pro režiséra znamená velmi statické scény. A tomu se divadla brání," říká režisérka Jana Andělová-Pletichová.

Hudebně operu nastudoval Damiano Binetti a v hlavních rolích se představí Michal Vojta nebo Kim Kisun a Šárka Hrbáčková nebo Ilona Kaplová.

Premiéra ve Slezském divadle začíná v neděli v 19 hodin. Součástí večera bude taky každoroční ceremoniál předávání Opavských Thálií. Ty připadnou hercům divadla, kteří předvedli nejlepší výkony v divadelní sezóně 2009/2010.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu