Oprava náměstí v Orlové nabírá zpoždění. Stavaři potvrzují, že mají půlroční skluz

10. říjen 2017

Oprava náměstí v Orlové má půlroční zpoždění. Stavbu zkomplikovaly technické problémy. Město slibuje, že ještě letos začne hrubá stavba podzemních garáží. Prostor před radnicí se má změnit na moderní relaxační zónu. Náklady přesahují 180 miliónů korun, z toho podstatnou část hradí ministerstvo financí.

Uprostřed Orlové je obří díra, všude kolem těžká technika, centrum ohradil plot. Lidé chodí oklikami a řidiči bojují o parkovací místa. Tak vypadá oprava náměstí a teď se ukazuje, že stavaři mají půl roční zpoždění. Obyvatelům města už komplikace vadí.

„Chodím tudy na poštu, nohy mi už neslouží a je tady ten plot,“ říká starší paní. „Strážníci rozdávají botičky, lidé parkují všude možně, protože nemají kde. Nadává se tady, lidé panikaří,“ dodávají další obyvatelé.

Podle starosty Orlové Tomáše Kuči (ČSSD) stavaře zdržel archeologický průzkum a pak i nečekané práce – když kopli do země, zjistili, že toho musí udělat mnohem více, než mají v projektu.

„Zjistilo se, že betonová vrstva byla mnohem vyšší, než jsme předpokládali. To znamená, narostly nám náklady na odvoz betonové suti, drcení a takové další věci. Druhá věc – když jsme vybagrovali do nuly, zjistili jsme, že takzvaná únosnost pláně, tedy aby se na tom dalo stavět, nevyhovuje dané normě a museli jsme provést zhutnění,“ vysvětluje starosta.

Další omezení na obyvatele města ještě čekají. Kvůli stavbě dočasně zmizí autobusové zastávka. „Zastávka se musí přemístit kvůli budování sjezdu do podzemních garáží. Zastávka bude dočasně zrušena a autobusy budou stát až na následující zastávce, to znamená u domu dětí,“ dodává starosta.

Město se se stavební firmou domluvilo, že do konce roku část prostor uvolní, aby tam mohli lidé parkovat.

autor: ada
Spustit audio