Oprava náměstí v Orlové stojí. Město hledá novou stavební firmu

8. červenec 2019 08:10

Obyvatelé Orlové budou ještě několik měsíců chodit kolem rozkopaného náměstí. Pohyb po centru města je zvlášť pro seniory hodně komplikovaný. Původní stavebníci po sporech s radnicí místo opustili. Ministerstvo financí, které investici z větší části platí, bude hledat jiné firmy. Podle nových plánů začnou  pracovat počátkem příštího roku.

Podle původních plánů se už lidé měli procházet po opraveném náměstí, které mělo dát Orlové novou tvář. Jenže realita je jiná. Narazíte na oplocení, které zakrývá opuštěné staveniště, tedy obří díru uprostřed města.

Náměstí se už stalo i námětem mnoha vtípků, třeba: náměstí není, ale zase když zaprší, má Orlová v centru obří akvapark.

Starostovi Miroslavu Chlubnovi (Nezávislí) moc do smíchu není. Věří, že ministerstvo financí vyhlásí během prázdnin nové výběrové řízení. „Slíbili, že půjdeme jakoby mimo jejich standardní vyhlašovací proces. To znamená, že by to mělo jít mimořádně samostatně,“ říká starosta.

I když se město s původními stavebníky dohodlo na ukončení zakázky, spory podle starosty pokračují. „Byl problém s bankovní zárukou, což je porušení smlouvy a vy z toho musíte vyvodit důsledky. Takže jestliže je vůči nim uplatňovaná nějaká pokuta, oni to samozřejmě rozporují,“ vysvětluje starosta.

Šéf stavební firmy KR Ostrava Štefan Polák ale tvrdí, že bankovní záruku měli v pořádku. Soudit se ale nechtějí a tak se podle něj s městem dohodli na zaplacení penále ve výši zhruba 30 tisíc korun.

autor: ada
Spustit audio

Související