V Orlové stoupá napětí kvůli opravě náměstí. Dostavba se může zdržet až rok

19. únor 2018

V Orlové stoupá napětí kvůli opravě náměstí. Uprostřed města je obří díra a lidé musí vše komplikovaně obcházet. Firma teď oznámila, že stavbu za 190 miliónů korun dokončí s ročním zpožděním. Radnice takový skluz odmítá. Stavaři dnes chtějí vše vysvětlit na jednání zastupitelů.

„Je to katastrofa a co my staří, jak tady máme chodit na tu poštu? Je to hrozné, celé se to musí tady obejít,“ stěžuje si 83letá paní Marie. Penzistka je po operaci obou kolen a chodí jen s pomocí holí. To, že by oprava náměstí trvala mnohem déle, se jí nelíbí. „Nechápu to. Tolik peněz už to stálo a skutek utek. Nic není vidět,“ dodává.

Stavbu zdržel třeba archeologický průzkum pod náměstím. Radnice je ochotna prodloužit termín dokončení o šest měsíců. „Rok je pro nás v současné době neakceptovatelný. S ohledem i na zhoršení kvality života uprostřed města. Protože je to velká stavba přímo v centru města, ovlivňuje to návštěvníky městského úřadu, pošty, procházející. Jsme si vědomi toho, že je to problém,“ říká starosta Tomáš Kuča (ČSSD).

Podle stavařů je však zbrzdili nejen archeologové. Tvrdí, že když potřebují udělat jakékoli změny, musí to schválit několik institucí a na rozhodnutí dlouho čekají. A jako další důvod firma uvádí třeba problémy u tlakových zkoušek zeminy

„Myslíme si, že rok je doba, na kterou máme přinejmenším nárok. Samozřejmě rozumíme tomu, že je to naše stanovisko a musíme investorovi a objednateli prokázat, že to tak skutečně je. Chceme při jednání ty podklady předložit, aby to i objednavatel mohl posoudit,“ upřesnil výrobní ředitel stavební firmy KR Ostrava Tomáš Urban.

Vše mělo být podle původních plánů hotové koncem letošního roku. Opravu náměstí platí z větší části ministerstvo financí, zbytek jde z rozpočtu města.

autor: ada
Spustit audio