Oprava Rubikovy křižovatky ve Frýdku-Místku se protáhne. Firmě kvůli zavřeným hranicím chybí dělníci

13. květen 2020 07:20

Nedostatek dělníků stojí za prodloužením opravy Rubikovy křižovatky ve Frýdku-Místku. Kvůli zpřísnění režimu na hranicích totiž stavební firmě chybí dělníci ze Slovenska. Finální práce tak posunula z tohoto víkendu na konec května.

Jeden z nejfrekventovanějších dopravních uzlů ve Frýdku-Mísku, Rubikova křižovatka, se včetně mostu opravuje už druhým rokem. „Řidiči to zvládala skvěle, musím je za to pochválit. Doufám, že tak velkou opravu ve městě dlouho nezažijeme. Ale museli jsme to udělat, most pod křižovatkou už byl ve strašném stavu,“ říká náměstek primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Tento víkend měla být křižovatka podle původního harmonogramu zavřená a měl se na ní pokládat finální povrch, aby se křižovatka mohla otevřít. Jenže to firma odložila. „Nepříjemně nás to překvapilo, s tím termínem jsme počítali. Ale chápeme, že když chybí firmě polovina dělníků, tak to asi není schopná vykrýt. Situace je daná nouzovým stavem,“ dodává náměstek.

Firma, která práce na křižovatce a mostu pod ní dělá, zaměstnává desítky zahraničních dělníků. „Co se týče Slováků, je to velký problém. Přes hranice se pořád nedostanou, tak je to komplikace jak hrom. Bojují s tím všechny firmy,“ říká Vladimír Dvořák z vedení stavební firmy IDS Olomouc.

Vliv na prodloužení termínu podle něj měly i změny na stavbě, které se dopředu nedaly předpokládat.

Město na dokončení opravy spěchá nejen kvůli problémům, které oprava křižovatky způsobuje autům a chodcům. Na jejím dokončení jsou totiž závislé další velké dopravní stavby. Třeba oprava dalších nájezdů na estakádě. „Takže jsme se snažili tyto velké opravy seřadit, aby mohly proběhnout a dopravu ve městě příliš nezatížily. Proto je důležité, aby oprava Rubikovy křižovatky co nejdříve skončila. Ať mohou začít následné opravy, o kterých nás informovali ŘSD a Moravskoslezský kraj,“ uzavřel náměstek Deutscher.

Spustit audio

Související