Opravená část estakády Bazaly v Ostravě se otevře pro dopravu

29. srpen 2019 13:30

Auta i trolejbusy budou po opravené levé části jezdit od 1. září ve dvou směrech a budou moci využívat i část opravených sjezdových a výjezdových ramp, řekla mluvčí moravskoslezského krajského úřadu Nikola Birklenová.

Estakáda v Českobratrské ulici je hlavní spojnicí centra s obvodem Slezská Ostrava i frekventovanou trasou z Ostravy do Karviné, Bohumína, Havířova či Frýdku-Místku. Opravuje se od roku 2017. Celá oprava, kterou provádí firma Strabag, má skončit příští rok v červnu. Náklady budou asi 250 milionů korun a pokryjí je hlavně evropské dotace.

Estakáda Bazaly

"Zprovozněna bude sjezdová rampa z Českobratrské ulice na ulici Bohumínskou směrem na Frýdek-Místek a výjezdová rampa z Bohumínské ulice ve směru od Bohumína na ulici Českobratrskou do centra Ostravy," uvedla k aktuálnímu stavu oprav Birklenová.

Nadále uzavřena zůstane výjezdová rampa z Bohumínské ulice na Českobratrskou směrem do Michálkovic.

Náměstek hejtmana pro finance a investice Jaroslav Kania (ANO) uvedl, že pokud by kraj k opravě estakády nepřistoupil, musela by být brzy uzavřena a vyřazena z provozu.

Čtěte také

"Technický stav mostů byl špatný. Protékaly mostní závěry, narušeny byly betonové konstrukce, ty ocelové byly zrezivělé. Celé území je poddolované, což je špatně pro nosné konstrukce mostů. Musíme je proto výškově upravovat," uvedl.

Cílem stavby je, opravit celou mostní estakádu, přilehlé úseky frekventované Českobratrské ulice, veřejné osvětlení, trolejové vedení a přeložky sítí. Opravená část estakády bude otevřena současně s křižovatkou Českobratrské ulice a Sokolské třídy, která je jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů v centru Ostravy a je kvůli opravě zavřená dva měsíce.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související