Opuštěné děti ve Fulneku mají nový dětský domov

2. listopad 2009

Děti z dětského domova ve Fulneku ode dneška bydlí v novém domě. Vedení kraje domovu předalo do užívání rekonstruovanou vilu Loreta. Jde o poslední dětský domov, ve kterém v kraji nebylo zavedeno rodinné uspořádání.

V budově může bydlet 32 dětí ve čtyřech rodinných skupinách, v jedné skupině je tak maximálně osm dětí. "Máme také jeden startovací byt, který je pro děti od 18 let, aby se připravily pro život, naučily se hospodařit s penězi, vařily si, praly a tak podobně," upřesnila ředitelka domova Renáta Malinová.

Náklady spojené s rekonstrukcí budovy dosáhly téměř 40 milionů korun a ze svého rozpočtu je hradil Moravskoslezský kraj. "Rekonstrukce je vlastně završením pokračování koncepce rekonstrukcí dětských domovů v Moravskoslezském kraji. Je poslední, který se přebudovává na domov rodinného typu," upřesnil vedoucí krajského odboru školství, mládeže a kultury Libor Lenčo.

V Loretě dříve byly výukové prostory učňovského střediska a dětský domov sídlil v centru města. Fulnecká radnice by ráda jeho původní budovu od kraje získala. "Knurrův palác, který nám potom zůstane, protože žádáme, aby nám ho kraj daroval, tak z něj chceme udělat dům dětí," potvrdil místostarosta Jaroslav Štekbauer.

Moravskoslezský kraj sledoval rekonstrukcí vily Loreta dva záměry. Zřízení dětského domova odpovídajícího dnešním požadavkům a také záchranu významné kulturní památky.

Při slavnostním otevření

Moravskoslezský kraj zřizuje 18 dětských domovů. Přestavby dětských domovů na nový typ bydlení stály řádově 600 až 700 milionů korun.

autor: Petr Havránek
Spustit audio

Více z pořadu