Ornitologové monitorují stavy orlů mořských. Vzácným dravcům se daří v Poodří

22. září 2022 09:24

Populace orlů mořských v Moravskoslezském kraji se rozrůstá. Vyplývá to z pozorování ornitologů, kteří teď monitorují jejich stavy. Tyto mohutné dravce člověk v regionu v minulosti vyhubil, teď se do zdejší přírody postupně vrací. Někteří jedinci hnízdí třeba v Poodří.

„Dospělého orla mořského poznáme podle toho, že má čistě bílý ocas. Velikostí má blízko k čápovi, ale hmotností ho velmi pravděpodobně předčí,“ říká ornitolog Emil Morav.

Rozsáhlé vodní plochy v Poodří orlovi svědčí. Dokazuje to mimo jiné i to, že v oblasti několik párů hnízdí. Dobrou lokalitou pro tohoto ptáka jsou ale i další místa Moravskoslezského kraje.

Čtěte také

„Je to hlavně díky tomu, že tady máme rybniční oblasti. Je to Poodří, potom jsou to rybníky kolem Děhylova, dále na Karvinsku,“ vysvětluje ornitolog.

Orel mořský není až tak dobrý lovec. „Tím, že je skutečně mohutný, není až tak dobrý letec jako menší dravci, kteří jsou rychlí a jsou schopní lovit ptáky v letu. Orel mořský je oproti nim těžkopádný a nezbývá mu, než překvapit svoji kořist, což je většinou ryba, která se vyhřívá někde pod hladinou,“ dodává Morav.

„Je třeba si uvědomit, že v naší přírodě vždycky byl přirozenou součástí těch ekosystémů. I když jednu dobu byl u nás bohužel zcela vyhuben. Jsme proto rádi, že se vrací do naší krajiny a že zase přirozeně doplňuje ten ekosystém tak, aby správně fungoval,“ uzavírá ornitolog.

Na území Moravskoslezského kraje teď podle ornitologů žije zhruba desítka párů orlů mořských.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související