Oslava devadesátin ostravského rozhlasu. Podívejte se na unikátní koncert Jaromíra Löfflera

23. říjen 2019

Jaromír Löffler na konci června zazpíval na speciálním vystoupení v rozhlasovém Studiu 1 a na konci října se objeví i na galakoncertu k 90. narozeninám ostravského rozhlasu.

Jaromír Löffler patřil v 60. letech k našim největším pěveckým talentům, ale kvůli jeho emigraci po srpnových událostech 1968 o tomto soulovém zpěváku v Česku mnoho povědomí není. I když jeho hlas byl až nadpozemský.

Pro své nadání dostal nabídku od ostravské kapely Flamingo, píše se o Jaromíru Löfflerovi na Wikipedii. Spolu s kapelníkem Richardem Kovalčíkem a dalšími muzikanty definoval společně s Marií Rottrovou český (ostravský) soul na konci 60. let.

Členové Flaminga byli zároveň členy Ostravského rozhlasového orchestru (ORO), což skupině nabízelo možnost nahrávat písničky a také je vysílat v rádiu. Během let 1967 a 1968 natočil několik původních českých skladeb a také cover verze světových soulových hitů. Podíl na jejich kvalitě měl také textař Vladimír Čort.

Zdroj: Wikipedie

Slibně nastartovaná hudební kariéra Jaromíra Löfflera prakticky skončila srpnovou invazí, zpěvák krátce po 21. srpnu 1968 emigroval do Švýcarska.

Čtěte také

Jaromír Löffler vystoupí jako host na galakoncertu k 90 letům ostravského rozhlasu. Ten se uskuteční poslední říjnový večer v aule Gong. Hlavní hvězdou rozhlasového galakoncertu bude Marie Rottrová, večerem vás provede Jaromír Nohavica.

„První část večera je koncipována jako pocta legendární skupině Flamingo/Plameňáci. A druhá polovina galakoncertu bude patřit Marii Rottrové, která se představí s aktuálním programem Lady Soul,“ řekl k programu galavečera Jan Horák, dramaturg, scénárista a režisér koncertu.

Na viděnou v Gongu

Marie Rottrová coby ostravská rodačka ve Studiu 1 ostravského rozhlasu natočila spolu s kapelou Flamingo řadu legendárních hitů. Právě proto se spolu s ní na galakoncertu objeví také známí hudebníci Petr Němec, Jaromír Löffler a někteří další bývali členové kapely.

Jako pozvánku na říjnový galakoncert ve vítkovickém Gongu vám nabízíme záznam červnového koncertu v ostravském rozhlase.

autor: tif

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.