Oslavy 100 let Velké Ostravy, Římský den, Táta fest. Vyberte si z našich tipů

13. červen 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Nedivoč na Loděnici
Letní open air koncert se v pátek koná v areálu Loděnice Děhylov u řeky Opavy. Od 20 hodin tam zahraje ostravská multi-žánrová kapela Nedivoč.

Kaktusy v Orlové
Na výstavu kaktusů jste zváni do Domu dětí a mládeže v Orlové-Lutyni. Začíná v pátek v 9 hodin a trvá až do neděle. Orlovští kaktusáři nabízejí na místě i poradenství k pěstování těchto suchomilných rostlin.

Dny města Bruntál

Dny města Bruntál nabídnou koncerty, sportovní vyžití i atrakce pro děti. Začínají v pátek ve 13 hodin. Hlavní program bude na náměstí Míru. Ve 20 hodin tam zahraje kapela O5&Radeček. V sobotu pak na festivalu vystoupí třeba Marie Rottrová nebo Josef Vojtek.

Marie Rottrová

Fotografie na dole Michal
A v Řetízkových šatnách ostravského Dolu Michal se v pátek v 18 hodin koná vernisáž výstavy Slunce fotografa Michala Patyckého. Soubor Slunce reaguje na problematiku těžby vědecko-fantastickým záznamem z prostředí experimentálního dolu Barbara v polském Mikulově a také mikroskopickými fotografiemi uhlí.

Festival Oderské dny
Multižánrový festival Oderské dny začíná v sobotu v 10 hodin vystoupením místní mateřské školy. Vrcholem akce je koncert Anety Langerové v 21 hodin.

Oslavy 100 let Velké Ostravy

Vrcholem oslav 100 let od vzniku takzvané Velké Ostravy bude v sobotu po 13. hodině prvorepublikový průvod v centru města. Lidé v něm uvidí třeba zástupce obvodů v dobových kostýmech, historická auta i prvního československého prezidenta. Průvod skončí na Masarykově náměstí, kde už si lidé budou moci užít koncerty včetně speciálního prvorepublikového občerstvení. Program tam začíná po 14. hodině.

Čtěte také

Ostravská muzejní noc
Až do pozdních nočních hodin se v sobotu opět otevřou dveře do ostravských institucí a organizací, které se věnují kultuře a vzdělávání. Vstupné je přitom zdarma včetně autobusů muzejních linek. Součástí Ostravské muzejní noci jsou například komentované prohlídky prostor Nové radnice. Přístupné jsou třeba i dílny v Martinově, kde si mohou zájemci od 18 do 24 hodin prohlédnout depozitář historických vozidel.

Hasičské muzeum

Římský den v Archeoparku
V Archeoparku Chotěbuz-Podobora se v sobotu uskuteční Římský den. Návštěvníci se vydají po stopách římských legií a pracovníci archeoparku je seznámí s jejich vojenskými taktikami, výstrojí i každodenním životem. Hradiště se stane táborem římských vojsk od 9 do 17 hodin.

Odpoledne s tátou
Odpoledne s tátou je název sobotní akce v areálu Lodičky v Karviné. Na akci se bude řezat, sekat, zatloukat hřebíky i střílet. Netradiční oslava letošního Dne Otců se koná od 13 do 17 hodin.

Táta fest v Klimkovicích
Táta fest je název nedělní akce v Klimkovicích, která začíná v 15 hodin na zahradě Centra volného času Mozaika. Předvedou se tam děti z různých kroužků, po celé zahradě jsou zábavné stanoviště a součástí je i herní zóna s fotbálky či trampolínou.

Fajne léto v Kopřivnici
Akce Fajne léto 2024 odstartuje u Muzea nákladních automobilů Tatra Kopřivnice. V neděli od 14 hodin se tam koná sraz oranžových plastových tatrovek. Na malé řidiče čekají soutěže v jízdách zručnosti, nakládání nákladu nebo koulení pneumatik. Hrát tam bude kapela a k vidění budou i veteráni nebo hasičská technika.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.