Oslavy výročí divadla vrátí Ostravu do roku 1919

28. srpen 2009

Národní divadlo moravskoslezské slaví 90. výročí svého založení. Významné jubileum si ostravští divadelníci budou připomínat v průběhu celé divadelní sezóny, ale ještě na sklonku prázdnin zvou své publikum na dvoudenní Divadelní jarmark.

Program, který na Masarykově náměstí začne dnes v 16:00, společně s kolegy připravuje šéf činohry režisér Pavel Šimák. "Kdo za námi přijde, tak se ocitne ve světě začátku 20. století. Budou tam doboví kejklíři, dobové divadlo. Také průvodce, kterého dělá pan Polák na chůdách. To všechno bude pokračovat přes vodní fontánu, zpívání na pódiích s živými orchestry, obludárium," vyjmenovává Šimák.

V sobotu se pak příznivci divadla mohou těšit na vyvolání ducha prvního starosty Ostravy Jana Prokeše a následný slavnostní průvod ulicemi města. Sobotní program vyvrcholí představením Prodaná nevěsta. Všechny akce jsou bezplatné a konají se pod širým nebem.

Není bez zajímavosti, že podobné slavnosti se uskutečnily taky před 90 lety, přesněji 7. a 8. srpna 1919. Z dobového tisku víme, že pro diváky byla připravena například lidová zpěvní síň, loutkové divadlo, humorné etudy, tábor skautů nebo varieté. Finanční výtěžek šel na zamýšlenou stavbu nové divadelní budovy, která měla stát v místech, kde dnes najdeme novou radnici. K realizaci stavby nakonec nedošlo.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu