Osoblažská úzkokolejka zahajuje hlavní sezónu

24. červen 2011
Zprávy , Zprávy

Úzkorozchodná vlaková trať na Osoblažsku se v sobotu dočká slavnostního otevření po modernizaci. Stane se tak u příležitosti Dne dráhy, který na úzkokolejce Osoblažce zahájí hlavní sezonu.

Historický vlak pak bude mezi Třemešnou a Osoblahou vyjíždět každou sobotu a neděli až do konce prázdnin. Letošní sedmý ročník návštěvníkům nabídne hned několik novinek. Výletníci se budou moct v průběhu jízdy například občerstvit nebo přepravit své kolo. Největší atrakcí jsou ale dvě unikátní parní lokomotivy.

„Ve vlaku jsou tři výletní vozy, z toho jeden vůz je opatřen od letošní sezóny plošinkou pro dostání se do vozu pro imobilní cestující. Novinkou je také dokončení cyklovozu. Jsme schopni přepravit i dvacet cestujících s koly,“ potvrdil Jaromír Foltýn ze společnosti Slezské zemské dráhy.

V rámci doprovodného programu Dne dráhy vystoupí například kapela Wagon. Na Osoblažském nádraží si zase zájemci budou moct prohlédnout modelové kolejiště. Do Třemešné turisty převeze historický motorový vlak Hurvínek, který z krnovského nádraží vyrazí v 9:30.

Modernizace vyšla na 9,5 milionu korun, z toho téměř polovinou přispěl Moravskoslezský kraj.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio