Ostrava až do neděle hostí mistrovství ČR v požárním sportu

19. srpen 2011
Zprávy , Zprávy

V Ostravě dnes odstartuje mistrovství České republiky v požárním sportu. Třídenního soutěžního maratonu se zúčastní celkem 50 hasičských týmu. Dorazí téměř 700 sportovců z řad profesionálních i dobrovolných hasičů. Letos přijedou i ze Slovenska.

Soutěžit budou na porubské hasičské stanici a vítkovickém stadionu. Utkají se mimo jiné ve výstupu na cvičnou věž, upřesňuje mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Vyhlášení výsledků se uskuteční v neděli odpoledne.

„Disciplíny požárního sportu jsou čtyři. Dnes na stanici v Porubě bude výstup po žebřících do čtvrtého podlaží cvičné věže, v sobotu potom na Městském stadionu ve Vítkovicích štafeta čtyřikrát sto metrů s překážkami a celou neděli na stadionu bude na programu požární útok, což je královská disciplína,“ vyjmenoval Kůdela.

Jde již o 40. Mistrovství ČR v požárním sportu družstev Hasičského záchranného sboru ČR a 58. Mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v požárním sportu.

„Český požární sport má velkou tradici, muži i ženy patří dlouhodobě ke světové špičce a dosahují doma i v zahraničí významných úspěchů, jak na hasičských olympiádách, tak na světových a evropských šampionátech,“ poznamenal mluvčí hasičů.

V Ostravě se v posledních šesti letech konaly hned tři významné mezinárodní hasičské soutěže, všechny na Městském stadionu ve Vítkovicích. V roce 2005 a 2007 to bylo mistrovství Evropy v požárním sportu a v roce 2009 Světové hasičské hry, běžně nazývané „Hasičská olympiáda“.

autoři: tif , Jana Jeckelová
Spustit audio