Ostrava bude mít dalších 40 nových tramvají. Koupí je od Škody za 1,9 miliardy

7. září 2018

Ostravský dopravní podnik nakoupí další desítky nových tramvají. Kontrakt za bezmála 2 miliardy korun schválilo představenstvo firmy.

Čtyřicet velkokapacitních vozů vyrobí Škoda Transportation, která jako jediná splnila technické požadavky a přišla i s nejnižší cenou. Nabízet cestujícím budou minimálně stejný komfort, jako tramvaje švýcarského výrobce Stadler, které už v Ostravě jezdí.

Lidé v Ostravě se můžou poprvé svézt novou tramvají

Tramvaj Stadler nOVA v Ostravě.

Nová ostravská tramvaj jezdí poprvé s cestujícími. Dopravní podnik ji nasadil na linku číslo 4 z Martinova do Kunčic. 

„Je to nízkopodlažní tramvaj, plně klimatizovaná. Opět bude vybavena wi-fi a USB konektory a moderními sedačkami. Podle smlouvy by se do 20 až 36 měsíců mělo objevit v Ostravě prvních deset těchto tramvají,“ potvrdil ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Tramvaje dlouhé 26,5 metru pro 200 cestujících mají nahradit nynější spřažené soupravy tvořené klasickými tramvajemi T3, které už dosluhují. Jedna tramvaj přijde na 48,75 milionu korun. Ostrava bude prvním městem v Česku i střední Evropě, kde budou tramvaje nejnovější generace ForCity Smart jezdit, budou pro Ostravu upraveny na míru.

Ostrava už za více než miliardu korun koupila 40 nových tramvají od švýcarské společnosti Stadler. První z nich zatím jezdí ve městě ve zkušebním provozu, všechny by měly být v provozu v polovině příštího roku.

autor: iha | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související