Ostrava bude mít po letech úsilí lékařskou fakultu

14. duben 2010

Ostravská univerzita uspěla u Akreditační komise a dosáhla historického úspěchu v podobě možnosti zřídit Lékařskou fakultu. Komise udělila akreditaci oboru všeobecné lékařství, prvních osm desítek uchazečů o studium bude moci ke studiu nastoupit letos v říjnu.

Obor všeobecného lékařství je klíčový pro přeměnu současné Fakulty zdravotnických studií na plnohodnotnou Lékařskou fakultu Ostravské univerzity. „Je to pro nás obrovské zadostiučinění, protože o možnost připravovat lékaře usilovala Ostrava bezmála padesát let,“ uvedl rektor Jiří Močkoř.

První studenti Lékařské fakulty nastoupí na podzim, tedy v akademickém roce 2010/2011. Přijímací řízení pro obor všeobecné lékařství univerzita podle Močkoře vypíše v souladu s vysokoškolským zákonem, to znamená nejdříve jeden měsíc po písemném obdržení akreditace z ministerstva školství.

Pro chod Lékařské fakulty Ostravské univerzity je již nyní v Ostravě prakticky vše připraveno. Univerzita o tom Akreditační komisi opakovaně ujistila. Naposledy v únoru, kdy se členové komise osobně přijeli do moravskoslezské metropole přesvědčit, že je zde možné studia všeobecného lékařství skutečně povolit.

„Předcházela tomu řada příprav, klíčových dohod s Fakultní nemocnicí Ostrava i s jinými významnými nemocnicemi v kraji, s městem, které nám převedlo budovy, s krajem, který nás podpořil. Dnes tak můžeme říci, že jsme proces společně zvládli,“ dodal rektor.

Lékařské fakulty mají v České republice univerzity v Praze, v Plzni, Hradci Králové, v Olomouci a Brně. V Ostravě byla dosud jen fakultní nemocnice, která ale neměla v domovském městě přímou vazbu na příslušné univerzitní pracoviště.


Čtěte také:
Univerzita je připravena na vznik lékařské fakulty

Přípravy lékařské fakulty přijede do Ostravy prověřit komise
Na Moravě a ve Slezsku se stupňuje boj o mediky

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu