Ostrava dnes ministerstvu předá aktualizovanou verzi přihlášky

29. červen 2010
Zprávy , Zprávy

Ostrava je opět o krok blíže k titulu Evropské hlavní město kultury 2015. Zástupci města dnes odevzdají na ministerstvu kultury aktualizovanou verzi přihlášky do druhého kola kandidatury. V každém kalendářním roce se titulem pyšní vždy pouhá dvě evropská města.

O tom, zda vyhraje Ostrava či Plzeň, rozhodne kromě obsahu tohoto dokumentu také návštěva komisařů v obou městech a také obhajoba předložených projektů. Ta se uskuteční 8. září v Praze a ve stejný den také komisaři definitivně rozhodnou.

„Zásadně se liší počtem stran. Jestliže první přihláška jich měla 300, tak tato jich má kolem 700. Rozdíl je v tom, že jsme tam zapracovali připomínky komisařů, zároveň jsme tam zapracovali další věci, které se odehrály, nebo které jsme připravili. A zároveň jsme to doplnili o programy, které budeme v roce 2015 pořádat,“ upřesňuje šéf přípravného týmu Čestmír Kopecký.

Mezinárodní projekt Evropské město kultury byl založen roku 1985 z iniciativy řecké ministryně kultury Meliny Mercouri. Titul Evropské hlavní město kultury umožňuje dvěma vybraným městům po dobu jednoho roku představit Evropě svoji kulturní jedinečnou a rozmanitost. V roce 2015 poputuje tento titul do Belgie a do České republiky.


Čtěte také:
Ostrava usiluje o titul Evropské hlavní město kultury 2015
Ostrava se přihlásila na Evropské hlavní město kultury 2015
Ostrava investuje do evropského města kultury dvě miliardy korun

autoři: Renáta Spisarová-Kotík , tif
Spustit audio