Ostrava hostí největší setkání autorů soudobé hudby u nás

8. srpen 2005

V Ostravě začíná třítýdenní Institut Ostravské dny, který vrcholí největším festivalem soudobé hudby u nás. Do Ostravy se sjede asi 40 studentů z celého světa, aby si během následujících dvou týdnů vyměnili názory na otázky soudobého umění a taky představili své skladby. Na studijní a pracovní část naváže od 21. srpna týdenní koncertní festival.

Skupina mladých autorů ze dvou desítek zemí světa bude své kompozice konzultovat s uznávanými skladateli. Jejich hudba pak zazní v závěru festivalu společně s díly klasiků avantgardy 20. století.

"Skupina studentů bude určitě velmi zajímavá, přijedou studenti z různých exotických zemí, jako například Island, Argentina a Mexiko, ale samozřejmě i z velkých států - z USA, Francie, Ruska, Polska a Maďarska," upřesnila Alice Wostrá z pořádajícího Ostravského centra nové hudby.

Logo

Zájem o účast dvakrát převyšoval organizační možnosti. "Více než polovinu žádostí jsme museli eliminovat," řekl zakladatel letos už 3. bienále Ostravských dnů, skladatel Petr Kotík. "Samozřejmě, že spousta studentů nemá prostředky k zaplacení celého školného a to je zcela běžná procedura na vyjednání stipendií a dotací, ale aby si někdo nemyslel, že zaplatí dva tisíce eur a zahraje mu Janáčkova filharmonie, tak to tedy není."

Rezidenčními orchestry festivalu, s nimiž budou skladatelé své partitury připravovat k uvedení, má být nejen ostravská Janáčkova filharmonie, ale novinkou je, že také třiadvacetičlenná Ostravská banda - mladí hudebníci s Česka, Německa, USA, Maďarska, Nizozemska a Slovenska.

V Ostravě se má mezi lektory objevit mladá britská skladatelka Rebecca Saundersová, Američané Phill Niblock, Alvin Lucier a Christian Wolff, spojovaní mimo jiné s industriálním minimalismem či s "hudbou mozkových vln", Čech Martin Smolka a Čechoameričan Petr Kotík.

Spustit audio

Více z pořadu