Ostrava ruší dvě lékařské pohotovosti, končí kvůli úsporám

28. únor 2013
zprávy

Lidé ze dvou nejlidnatějších ostravských městských obvodů, v Porubě a Ostravě-Jihu, přijdou o svou pohotovost. Město to vysvětluje nutností úspor a klesajícím počtem pacientů, kteří tam vyhledávají pomoc.

Dnes večer a v noci tam budou lékaři ordinovat naposledy. Pak už lidé narazí na zamčené dveře a letáček, kam musejí dojít pro pomoc.

Pohotovost teď v Ostravě zůstává jen jedna, v Městské nemocnici Ostrava. Lidé se ale podle ředitele nemocnice Tomáš Nykela omezení dostupnosti péče bát nemusejí.

„Protože pokud jde o život, voláme záchranku. Lékař či záchranář dorazí do 15 minut na místo určení a tam, kde o život nejde, tak budou ošetřeni v areálu Městské nemocnice. Pokud pacient v žádném případě nemá možnost se dopravit mhd či vlastními prostředky, máme převozové sanitky, které ho na místo dovezou.“

Pokud lékař na pohotovosti, která je nyní v budově nemocnice rozhodne, že je nutné další specializované vyšetření, pacienti se už nebudou muset nikam přepravovat a platit další regulační poplatek.

autor: iha
Spustit audio