Ostrava už popáté hostí festival ProTibet

2. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Už po páté se v Ostravě koná festival ProTibet. V průběhu března nabídne téměř čtyři desítky setkání s tibetskou kulturou, tradicemi i palčivými politickými problémy. Festival ProTibet se letos rozšířil z Ostravy i do jiných míst regionu. Zájemci tak budou moci navštívit jednotlivé akce i v dalších osmi městech.

Zatímco v předchozích ročnících festivalu se návštěvníci setkávali s touto tajemnou zemí zprostředkovaně, letos jim organizátoři nabídnou nevšední zážitek - přímý kontakt s ladackými mnichy. Ladak je území ležící v severovýchodní Indii a někdy se mu také říká Malý Tibet. Právě ladačtí mniši předvedou unikátní ukázku himalájské kultury - sypání tibetské mandaly.

Logo

"Mniši provedou očistné obřady, od pondělka 13. března do pátku budou sypat mandalu z písku, pomalu pomocí takových trubiček. V pátek v odpoledních hodinách proběhne smetení této mandaly na hromadu a sypání barevného písku do Ostravice. Je to vyjádření jakési pomíjivosti. Týden budou něco tvořit - nějaký posvátný obrazec, který potom zničí," říká Petr Ďásek, jeden z organizátorů festivalu.

V bohaté nabídce přednášek, koncertů a projekcí nechybí také tradiční malovaní vlajky Tibetu na ostravském Masarykově náměstí či výstava výtvarných prací ladackých a českých dětí.

Celý festival zakončí v neděli 26. března první tibetská a ladacká diskotéka v Ostravě. "Budeme mít DVD přehrávače a návštěvníci budou moci vidět a slyšet, jak probíhá taková tibetská diskotéka. Je to, si myslím, hodně úsměvné. Kdo bude chtít, bude se moci zapojit, protože bude mít názorné ukázky na plátně. Bude to takové odlehčení po tom celkem dlouhém běhu," dodává Petr Ďásek.

Festival ProTibet se pořádá už od roku 2002, původně pod názvem Ostravských sedm dní v Tibetu. Jak říká Petr Ďásek, každému z členů organizačního týmu je blízký jiný aspekt této akce. Hlavní myšlenka však zůstává pro všechny i nadále stejná: "Opravdu upozornit na to, že největší okupovaná země na světě v této chvíli je Tibet. To je bez diskuze," uzavírá Ďásek.

Spustit audio