Ostrava už ví, proč nebude Evropským hlavním městem kultury

8. říjen 2010
Zprávy , Zprávy

Komise pro výběr Evropského hlavního města kultury 2015 dnes zveřejnila důvody svého rozhodnutí přidělit titul Plzni na úkor Ostravy. Za rozhodující považovala reálnost projektů a jejich přínos pro Evropu.

Plzeň podle zprávy komise předložila zajímavý projekt s evropským kontextem, se silným politickým závazkem a jasným rozpočtem. Ostravě tak zřejmě uškodil příliš ambiciózní plán přeměny stávajících průmyslových oblastí v kulturní prostory.

Architekt Adam Gebrian z přípravného týmu Ostrava 2015 podobné zdůvodnění očekával. „Věřím, že na někoho to může působit nedůvěryhodně, protože reakce na to většinou je - proč toho chcete dělat tolik? To znamená, že když doteď to tady nebylo, tak to nejspíš znamená, že po tom není ani žádná poptávka. To by byla pravda, pokud by Ostrava byla statické město, které má za sebou 200 let velmi podobné historie. Ale vzhledem k tomu, že je to dynamické město, ve kterém se podle mne chystá poměrně zásadní přerod tak jako tak, tak už ta kritika tak oprávněná není,“ říká architekt.

Navržení Plzně Evropským hlavním městem kultury roku 2015 musí ještě formálně schválit česká vláda, která o tom musí následně zpravit Evropský parlament, Radu EU, Evropskou komisi a Výbor regionů nejpozději do konce letošního roku. Rada ministrů EU oficiálně Plzni titul udělí v květnu 2011.

Projekt Ostravy byl ovšem také velmi kvalitní, komise město povzbudila, aby se ho snažilo realizovat bez ohledu na výsledek soutěže.

autoři: tif , Michal Kliment
Spustit audio