Ostrava vyzve architekty k návrhům na rekonstrukci chráněných jatek

26. leden 2017

O způsobu rekonstrukce bývalých ostravských městských jatek rozhodne architektonická soutěž. Zastupitelé ve středu schválili její podmínky. Město osloví čtyři vybrané kanceláře ze zahraničí a jednu z Česka. Zároveň se může přihlásit kdokoliv další. V zadání je již určeno, že opravná památka bude sloužit městské galerii Plato.

Ostrava si na jatkách vyzkouší typ soutěže, ze které může vzejít i projektant rekonstrukce. „Jatka se mohou pochlubit, jestli to tak mohu říci, jako první soutěž tohoto druhu, kterou Ostrava vypisuje. Na rozdíl od těch předcházejících, které byly na ideu, myšlenku, tato je takzvaná projektová. Město má tedy možnost vybrat zároveň projektanta,“ vysvětluje hlavní architekt města Cyril Vltavský.

Do prvního kola automaticky postoupí pět vyzvaných kanceláří. Pět návrhů pak porota vybere z dalších účastníků soutěže.

„V tom prvním kole soutěže budeme pracovat s deseti návrhy. Někdy na přelomu března dubna počítáme, že bychom z těchto deseti vybrali dva tři, možná čtyři, které by postoupily do druhého kola. V červnu bychom chtěli mít vítěze,“ říká primátor Tomáš Macura (ANO).

Ještě v říjnu Macura tvrdil, že město architektonickou soutěž vypisovat nebude, a to kvůli nedostatku času. Aktivně proti tomu vystupovali členové spolku za Krásnou Ostravu v čele s antikvářkou a galeristkou Ilonou Rozehnalovou.

„Je to významná kulturní památka a samozřejmě bychom se nesmířili s tím, že se řekne, že architektonická soutěž nebude,“ řekla už dříve Ilona Rozhnalová. Vedení města jejich argumenty nakonec uznalo.

Čtěte také

„Město respektuje názor, že významné veřejné stavby by měly být testovány nějakou formou soutěže. Jsem rád, že jsme v tom našli shodu i s představiteli nezávislého sektoru ve městě,“ uvedl primátor.

Cílem připravované rekonstrukce je zachránit významnou památku, která desítky let chátrala. S podmínkami soutěže zastupitelé odsouhlasili i její budoucí využití.

„Součástí zadávacích podmínek je stavební program, takže je to skutečně pro galerii PLATO Ostrava. V hobbymarketu bude tato společnost dočasně,“ dodává Cyril Vltavský.

Zatím sídlí Plato v bývalém obchodě v centru města. Na podzim by se mělo přestěhovat do někdejší prodejní haly Bauhausu. Jatka by mohla být opravená v roce 2020.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio