Ostravská huť Liberty kvůli koronaviru sníží výrobu, odborům se to nelíbí

16. duben 2020 11:16

Huť Liberty Ostrava kvůli pandemii koronaviru dočasně odstaví vysokou pec číslo 2. Zároveň sníží do konce srpna výrobu surového železa o 20 procent.

Potvrdila to mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková. I když bude mít opatření dopad na zhruba 400 zaměstnanců, huť podle mluvčí propouštění nechystá.

„Část zaměstnanců huť využije v provozech s nedostatkem pracovních sil a ostatní, pro které se uplatnění nenajde, budou doma z důvodů překážek na straně zaměstnavatele s 70procentní mzdou. I ti ale budou střídáni, aby dopad opatření na jednotlivé pracovníky byl co nejmenší,“ upřesnila mluvčí.

Čtěte také

Odstavení pece kritizuje jako příliš drastické tamní odborový předák Petr Slanina. Obává se také odlivu kvalifikovaných pracovníků.

„Momentálně nás zaměstnavatel ubezpečuje, že to nebude mít dopad na zaměstnanost, my se ale obáváme, že bude. Protože zaměstnanci, které budeme potřebovat k opětovnému najetí, už tady nemusí být,“ vysvětlil odborář.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Firma je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Výrobky dodává do více než 40 zemí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související