Ostravská koalice přišla o většinu, klub ANO opustil další člen

27. březen 2023 16:14

Ostravští politici začínají jednat o nové koalici, která povede tamní magistrát. Ta stávající přišla kvůli rozštěpení hnutí ANO o většinu. Problémy odstartoval odchod stávajícího primátora Tomáše Macury z hnutí ANO a jeho následné vyloučení z klubu zastupitelů. Celkem už ANO opustilo šest lidí a stávající koalice ANO, SPOLU a Pirátů přišla o většinu.

„Nám nezbývá v tento okamžik nic jiného než vzít uzavřenou koaliční smlouvu jako neplatnou a účastnit se jednání de facto o vzniku nové koalice na nějakém jiném půdorysu, který tu většinu v zastupitelstvu bude mít,“ říká náměstek primátora Jan Dohnal (ODS).

ANO chce začít jednat po středečním sněmu. „Který má nominovat nového primátora za hnutí ANO. Budeme okamžitě zahajovat koaliční vyjednávání se všemi partnery, kteří se v této chvíli nacházejí v zastupitelstvu,“ upřesňuje šéfka klubu zastupitelů za ANO Hana Tichánková.

Čtěte také

Klub zastupitelů hnutí ANO minulé úterý vyloučil Tomáše Macuru a také jeho náměstkyni pro investice Zuzanu Bajgarovou. Oba v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla na úkor jejich tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše, poté odešli i z hnutí a následovalo také vyloučení z klubu městských zastupitelů.

Klub ANO posléze dobrovolně opustili také náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová a zastupitelé Robert Čep, Ondřej Němeček a nyní také Maxim Pachomov.

Koalice má v současnosti v pětapadesátičlenném zastupitelstvu už jen 27 členů, podle informací ČTK navíc není zcela vyloučeno, že by se klub ANO mohl dále štěpit. Primátora podporuje dalších pět zastupitelů.

autor: Silvie Mikulcová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související