Ostravská VŠB i letos nabídla nováčkům přípravné kurzy. Studenti si neváhají připlatit

7. září 2017

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava spustila přípravné kurzy pro nové studenty. Nastupujícím vysokoškolákům mají pomoci zvládnout rozdíly v učivu a připravit je na univerzitní látku. Nováčci si přitom za doučování neváhali připlatit.

Na chodbě před učebnou postávají hloučky studentů, kteří čekají na zahájení kurzu. „Já jdu z obchodky a tam jsme ve čtvrťáku matiku už ani neměli. Mám pocit, že jsem spoustu věcí už pozapomínala, takže tak,“ říká například devatenáctiletá Adéla, která bude studovat obor účetnictví a daně.

To její vrstevnice Dominika chtěla mít jistotu, že zvládne vysokoškolskou matematiku bez problémů. „I když jsem studovala matematiku na gymplu, kurz jsem si raději vzala, než abych potom měla nějaké nedostatky a problémy při studiu. Takže jsem si řekla, že to bude asi lepší raději si připlatit,“ vysvětluje.

Krátce nato se otevřely dveře a účastníci kurzu matematiky se po kontrole platby rozdělili do dvou skupin.

Na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské měl vše na povel Pavel Hradecký. „Ten zájem se každý rok mění. Letos bylo přijato kolem tisíce studentů a necelých 70 se přihlásilo,“ říká vyučující.

Na nové prváky v následujících dnech čeká matematický maraton. Vyučující mají 40 hodin na to, aby jim připomněli některé poučky i matematické postupy.

„Jestliže se studenti dostali na vysokou školu, tak my je to naučíme. Můj otec, když jsem šel já na vysokou školu, říkal, že lepší je mít lepší zadek než mozek, protože je potřeba vydržet u toho učení,“ dodává Hradecký.

Podobné kurzy běží také na ostatních fakultách ostravské Vysoké školy báňské. Studenti si tak osvěžují znalosti i z dalších předmětů, které budou hrát při jejich studiu klíčovou roli.

autor: stj
Spustit audio