Ostravská ZOO láká k návštěvě novými přírůstky

12. červen 2009
Zprávy , Zprávy

Dalšími přírůstky se může pochlubit ZOO Ostrava. Už koncem dubna se tam narodila samička karakala, o měsíc později pak přišlo na svět mládě samičky antilopy losí. Návštěvníci mohou také vidět hned několik mláďat ve výběhu lam krotkých a lam alpak.

Samička karakala se narodila 24. dubna a byla pokřtěna jako Georgína. "Mládě se narodilo nově sestavenému páru," upřesnil mluvčí zahrady Stanislav Derlich s tím, že v ostravské zoo jsou karakalové chováni od roku 1975 a za tu dobu se tam podařilo odchovat celkem 37 mláďat.

Karakalové jsou menší kočkovité šelmy obývající rozsáhlé oblasti afrického a částečně také asijského kontinentu. Jsou poměrně rychlými běžci a k jejich potravě patří vedle menších druhů savců rovněž ptáci. Obdobně jako rysi jsou typičtí svými štětičkami na uších.

Mládě samičky antilopy losí se narodilo 30. května samici Radianě. Domovem antilop je africký kontinent a ZOO Ostrava je chová od roku 1971. "Za tuto dobu se zde podařilo odchovat už 42 jedinců. Mládě spolu se čtyřmi dospělými antilopami mohou návštěvníci obdivovat v expozici afrických kopytníků," dodal Derlich.

Dvě mláďata lamy krotké a tři mláďata lamy alpaky se narodila v květnu. V ostravské zoologické zahradě se lamy rozmnožují pravidelně a podařilo se zde odchovat už desítky mláďat.

autor: tif
Spustit audio