Ostravská zoo láká také na botanické zajímavosti

8. říjen 2011
Zprávy , Zprávy

Areál ostravské zoologické zahrady láká k návštěvě nejen na prohlídku zvířat, ale také na zajímavosti ze světa rostlin. V těchto dnech tam například můžete spatřit plody kaliny, kdoulovce nebo zimolezu.

Kalina vrásčitolistá roste na několika místech zahrady. Její plody dozrávají postupně, a tak lze na souplodí pozorovat jak červené dozrávající, tak černé zralé plody.

„Kalina vrásčitolistá je přirozeně rozšířena v lesích střední Číny v provinciích Kuej-čou, Chu-pej, Šen-si a S'-čchuan v nadmořské výšce 700 až 2400 metrů. Je to stálezelený keř s velkými, tuhými listy,“ upřesnila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Mezi pavilonem slonů a pavilonem Tanganika, což je nový název pro zrekonstruovaný pavilon hrochů, je pak k vidění kdoulovec japonský. Plodem tohoto opadavého až dva metry vysokého keře je kulovitá, vonná, žlutozelená malvice podobná jablku, 4 až 5 centimetrů v průměru.

„Plody jsou jedlé, ale pro poněkud kyselou a svíravou chuť se obvykle nepojídají samostatně, spíše se přidávají jako dochucovadlo například do sirupů, želé a podobně, nebo se využívá jejich příjemné vůně,“ vysvětluje Kalousková.

Zimolez Henryův roste například u voliér dravých ptáků. Jeho plody ale nejsou tak výrazné jako u předchozího zmíněného druhu.

„Původní domovinou této ovíjivé liány je Čína. Na začátku 20. století byl zimolez dovezen do Anglie a odtud pak do střední Evropy. V našich podmínkách je částečně mrazuvzdorný,“ dodává mluvčí ostravské zoo s tím, že plody jsou tmavomodré až černé bobule.

autor: tif
Spustit audio