Ostravská zoo má nové voliéry. Uvidíte v nich orly královské a několik druhů sov

24. červen 2020 10:30

Komplex šesti nových voliér pro dravce otevřela ostravská zoo. Jde o součást botanické stezky Cesta vody. Návštěvníci tam uvidí několik druhů sov. A to i včetně sýčka obecného, který je neohroženější sovou žijící na českém území. V největší voliéře zoologická zahrada chová pár orlů královských.

Ve všech případech se jedná o vzácné a ohrožené druhy české přírody a Zoo Ostrava se dlouhodobě podílí na jejich ochraně – ať už zapojením do záchranných chovů v lidské péči, bezplatným poskytováním přirozeně odchovaných mláďat pro vypuštění do volné přírody, nebo osvětou široké veřejnosti.

Komplex pěti voliér pro sovy obývá pět druhů, které žijí a hnízdí v České republice. „Je to celá polovina druhů sov, které se v naší přírodě vyskytují. Většina z nich patří v ČR k ohroženým druhům, a proto je chráněna zákonem. Naše zoo je zapojena do několika projektů na záchranu sov v Evropě – přirozeně odchovaná mláďata bezplatně poskytujeme pro vypuštění do volné přírody za účelem posílení volně žijících populací,“ popisuje ředitel Zoo Ostrava Petr Čolas.

Ve voliérách uvidíte celkem pět druhů sov – sovu pálenou, sýčka obecného, kulíška nejmenšího, sýce rousného a puštíka bělavého.

Nové voliéry pro sovy

Nedaleko sovích voliér vyrostla velká voliéra pro ohrožené orly královské, jedny z největších dravých ptáků České republiky dosahujících váhy až 4,5 kg. V mezinárodním Červeném seznamu ohrožených druhů jsou vedeni v kategorii „Zranitelný“ s odhadovaným počtem populace do 10 tisíc dospělých jedinců.

„Většina z nich se vyskytuje na území Ruska a Kazachstánu. V České republice patří tento orel mezi kriticky ohrožené živočichy,“ dodává mluvčí zoo Šárka Nováková.

Náklady na výstavbu voliér dosáhly 4,5 milionu korun, stavbu finančně podpořily město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související