Ostravská zoo má nový parkovací dům, nabídne dalších skoro 300 míst

6. červen 2023 07:20

V areálu ostravské zoologické zahrady je otevřený nový parkovací dům. Dvoupatrová hala nabídne 295 parkovacích míst. Součástí stavby je i kolárna a nabíjecí stanice pro elektroauta. Ostravská zoologická zahrada patří do trojice nejnavštěvovanějších památek v Moravskoslezském kraji, rozšíření parkování proto bylo podle vedení zahrady nutností.

Půjdeme cestou toho auta a pak se můžeme třeba po schodišti vrátit, abyste viděli také... ředitel ostravské zoologické zahrady mě provádí po zatím prázdném parkovacím domě. Zatímco v pondělí ráno se tady naše hlasy rozléhaly, protože tu ještě nikdo neparkoval, v úterý už tomu může být jinak. Dalších skoro 300 míst už totiž návštěvníci mohou začít využívat.

„Už jenom to, že máme otevřené parkoviště číslo tři je velká úleva. A uvidíme. Přednostně se budeme snažit naplnit to parkoviště číslo tři a postupně, proto jsme to chtěli otevřít i ve všední den a nikoliv na víkend, abychom si taky trošku osahali a otestovali,“ říká v prostorách parkovacího domu ředitel ostravské zoo Jiří Novák.

Množství míst by podle něj mělo být dostačující. „Myslím si, že ty pravidelné kolapsy v sezoně budou minulostí. Samozřejmě nejsme schopni ani s těmi novými parkovacími místy všechno pokrýt, ale to ani není účel. Účel je mít rozumně rozvržené parkování,“ dodává ředitel.

Například loni měla zoo rekordní návštěvnost, kdy sem přišlo více než 600 tisíc lidí. Asi 40 procent návštěvníků je z Polska a právě polští turisté sem zpravidla jezdí autem.

Řešením je ale podle radnice i motivace domácích návštěvníků, aby sem na prohlídky jezdili dopravou. „Já samozřejmě oceňuju řadu obyvatel Ostravy, kteří do zoologické zahrady dojíždějí veřejnou dopravou, na sdílených kolech, jezdí nám sem doubledeckery. To určitě všechno pomáhá, ale velká část návštěvníků sem míří z velké dálky a právě výstavba parkovacího domu má této situaci ulehčit. Logicky město podpořilo tento projekt a na parkovací dům uvolnilo 140 milionů,“ říká primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS).

Zaparkovat v nové parkovací hale P3 budou moct návštěvníci za 100 korun na celý den. S nárůstem ceny parkového zatím vedení zahrady nepočítá.

Spustit audio