Ostravská zoologická zahrada otevřela nové výběhy pro makaky a gibony

16. srpen 2022 09:51

Ostravská zoo právě otevřela dva nové výběhy pro opice. Konkrétně pro makaky lví a gibony bělolící. Jejich obydlí je teď větší a odpovídá současným požadavkům pro chov vzácných primátů. Ve starém pavilonu ze šedesátých let už nebyly vyhovující podmínky.

Velký výběh je plný stromů a houpaček z lan. „Giboni bělolící už pobývají v tom venkovním prostoru, kde je můžou vidět návštěvníci a užít si toho, jak ručkují. To je opravdu typické právě pro gibony. Mají dlouhé ruce, takže mohou tady krásně předvést umění skoku až téměř deset metrů,“ popsala výběh gibonů mluvčí zoologické zahrady Šárka Nováková.

Nové prostory postavili i pro makaky lví. Opice se ve svých nových domovech zabydlovaly postupně. „Nejprve se zvířata přestěhují do vnitřních prostor, protože to je pro ně zázemí, kam je potřebujeme třeba i schovat před nepřízní počasí nebo když potřebujeme provést nějakou veterinární kontrolu a podobně,“ dodává mluvčí.

Makaci se přestěhovali o něco později, tak je ještě návštěvníci nemohou vidět ve volném výběhu. Ale podle zooložky Jany Pluháčkové by to nemělo dlouho trvat. „Ta aklimatizační doba už se chýlí ke konci, takže vypuštění do venkovního výběhu plánujeme v nejbližších dnech,“ ujišťuje Pluháčková.

Výběh pro makaky se jmenuje Wanderu, což je i jejich domorodý název a giboni bělolící sídlí ve Vadtha ni – v překladu chrám gibonů.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio

Související