Ostravské divadlo se rozloučí se zesnulým Františkem Šecem

10. září 2005
Zprávy , Zprávy

Ostravská veřejnost se zítra v 15 hodin rozloučí s nedávno zesnulým hercem Františkem Šecem. Na doyena ostravské herecké komunity mohou jeho kolegové, přátelé i obdivovatelé z řad publika zavzpomínat v Divadle Antonína Dvořáka. Tuto nepřehlédnutelnou osobnost si v průběhu září také připomínáme v Podvečerním čtení, pravidelném sobotním pořadu Českého rozhlasu Ostrava.

Rodák z Mladé Boleslavi započal profesionální dráhu v šestadvaceti letech jako člen hereckého studia v Liberci. Později byl spoluzakladatelem zájezdového divadla Modrá halena, které však bylo po roce 1948 zrušeno. V následujících letech působil ve Východočeském divadle v Pardubicích, Olomouci, Plzni a pak dlouhou dobu v Ostravě, kde byl v angažmá se svou manželkou, herečkou Zorou Rozsypalovou.

František Šec je rovněž autorem románu Sezona, který dokončil před dvěma lety. V Podvečerním čtení, pravidelném sobotním pořadu Českého rozhlasu Ostrava si už od začátku září připomínáme tuto nepřehlédnutou osobnost četbou na pokračování z autobiografického románu. Kniha spatří světlo světa v nejbližších dnech, ale naše studio připravilo pořad z rukopisu již před dvěma lety. Odvysílala jej v prosinci roku 2003 stanice ČRo 3 - Vltava. V režii Radovana Lipuse uslyšíte herce ND moravskoslezského v Ostravě Jana Fišara.

Logo

Františka Šece obdivovalo několik generací milovníků divadla nejen za jeho sdělné herecké umění, ale i za statečné občanské postoje po roce 1968. Znají ho i televizní diváci z role noblesního číšníka v dokumentárním cyklu Šumná města. Zemřel 5. srpna ve Staré Turé na Slovensku po dlouhé nemoci ve věku nedožitých 86 let.

autor: tif
Spustit audio