Ostravské Minikino spouští Kino nočne a Jukebox

10. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Dvě novinky připravilo na únor ostravské Minikino kavárna. Obnovilo tradici večerních projekcí s prozaickým názvem "Kino nočne" a pak taky spustilo hlasování o film na přání. Takzvaný Filmjukebox už zavedly dva pražské biografy a Minikino je třetím sálem v republice, které svým divákům možnost volby nabízí.

Ostravské Minikino tak rozšiřuje projekce i mimo své obvyklé časy. Už v létě si vyzkoušelo promítání v pozdních večerních hodinách a k osvědčenému modelu se poprvé vrátí ve čtvrtek 10. února.

„Zatím jsme zvolili to promítání dvakrát do měsíce a probíhá to vždy ve čtvrtek po filmovém klubu od 22 hodin,“ uvádí dramaturgyně kina Jarmila Kučerová, podle které budou první projekce do značné míry zkušební.

„Zatím tak testujeme, co by diváky mohlo zaujmout. Proto vybíráme z takových těch kultovních snímků, které by mohly oslovit mladé diváky. Proto v únoru nabízíme snímky Big Lebowski a Od soumraku do úsvitu. A v těch dalších měsících se budeme orientovat i podle jukeboxu,“ dodává Kučerová.

A dostáváme se ke druhé novince – filmovému jukeboxu. Známe to už z televize – v nabídce je několik snímků, ale promítat se může pouze jeden. O tom, který to bude, rozhodnou diváci z nabídky šesti titulů – Dogville, Import/Export, Pravidla Moštárny, Shortbus, Taxidermia a Volver.

Na stránce www.filmjukebox.cz figuruje hned několik českých kin. „Inspirovala nás pražská kina Aero a Oko. Rozhodli jsme se, že tím zpestříme náš filmový klub, aby se naši diváci mohli také podílet na dramaturgii,“ upřesňuje dramaturgyně Minikina.

Do hlasování Minikina během prvních tří týdnů zapojilo více než 400 lidí. Tento malý ostravský sál má přitom jenom 70 sedaček. Vybraný snímek poběží ve čtvrtek 24. února, a to hned dvakrát. Hlasování ale končí už příští čtvrtek, desátého února.

„Momentálně z naší nabídky filmů k tématu Sen o civilizaci vede snímek Pravidla moštárny,“ rekapituluje Jarmila Kučerová aktuální stav hlasování. „Filmy i jejich počet volíme, podle tématu. Výběr se samozřejmě odvíjí také od toho, na které snímky dostaneme od distributora povolení. NA to se váží i nemalé poplatky.“

Který snímek zaplní poslední volné místo v únorovém programu Minikina, se diváci dozvědí už ve čtvrtek 10. února. V den, kdy má zároveň premiéru Kino nočne, totiž hlasování končí.

autor: Michal Kliment
Spustit audio