Ostravské muzeum otevře novou expozici

23. červen 2009

Ostravské muzeum má před sebou velký den - v jeho historických prostorách bude zpřístupněna nová expozice. Ve dvou patrech, na ploše tisíce metrů čtverečních, se budou moci zájemci seznámit jak s historií Ostravska a jeho přírodou a krajinou, tak s uměleckohistorickou sbírkou muzea.

Více než 2000 exponátů a desítky doprovodných fotografií a textů. Zkrátka to nejlepší, co z depozitáře Ostravského muzea můžete vidět. Podstatná část expozice je věnována právě historii našeho kraje. "Začíná rokem 1267 a pokračuje až téměř po současnost," říká ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Tisíce návštěvníků, kteří do Ostravského muzea ročně zavítají, bude už tradičně zajímat, které exponáty jsou na výstavě nejstarší a nejcennější. "Je to meč z doby bronzové, který byl nalezen v řečišti Odry. A potom naše dva nejvzácnější obrazy, které máme. Jsou od neznámého holandského mistra a pocházejí z počátku 16. století," doplňuje Kábrtová.

Novou expozici doprovází také 3D film zachycující současnou tvář Ostravy. Se speciálními brýlemi na očích se tak můžete za tři čtvrtě hodiny projít po celém městě.

"Pojali jsme to tak, že když člověk přijde do Ostravy, tak vidí prakticky jen centrum, ale neví, že Ostrava má 23 obvodů a v každém tom obvodu najdeme vždycky nějakou specialitku. Ať už je to třeba krásně spravené svinovské nádraží nebo porubský oblouk či kostel ve Slezské Ostravě," dodává ředitelka.

Nová expozice Ostravského muzea bude otevřena dnes odpoledne. U této příležitosti se před budovou muzea na Masarykově náměstí uskuteční bohatý kulturní program včetně otevření výstavy velkoplošných fotografií na téma vesmír, které před muzeem rozhodně nepřehlédnete.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu