Ostravský babybox přijal první odložené dítě

27. leden 2009

V ostravském babyboxu našli včera první odložené dítě. Přibližně tříměsíční holčička tam byla bez dokladů totožnosti či dopisu. Vedle ní ležela pouze krabice mléka. Odložení miminka signalizoval pracovníkům nemocnice alarm zhruba okolo 16:00.

"Děvčátko bylo čistě oblečené, voňavé, nemělo žádné opruzeniny, bylo usměvavé, zkrátka krásné, zdravé dítě," říká mluvčí ostravské Městské nemocnice Anna Vidiševská.

Holčička dostala jméno Zora, protože právě včera měly Zory svátek. Její zdravotní stav je dobrý. "Samozřejmě ta vyšetření ještě den dva budou trvat, abychom se opravdu ujistili, že zdravotní stav miminka je v pořádku, ale v této chvíli nic nenasvědčuje, že by byl nějaký problém," potvrzuje primář dětského oddělení Tomáš Gruška.

Děvčátko je prvním odloženým dítětem v Moravskoslezském kraji a celkem patnáctým v republice. Podle primáře Grušky není věk odložené holčičky neobvyklý. Místo novorozenců se také v dalších babyboxech objevily starší děti.

"Jestli se ty rodiny dostanou v průběhu těch prvních pár týdnů či měsíců věku miminka do nějakých závažných socioekonomických podmínek, pak to vyřeší zřejmě ten babybox a jsme rádi, že to nějak ten babybox pomůže vyřešit, než aby to miminko strádalo ve špatných podmínkách," dodává primář.

Do konce týdne bude Zorka na pozorování v ostravské Městské nemocnici. Potom ji přijmou v kojeneckém ústavu.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu