Ostravský Čtyřlístek čekají velké změny

28. červen 2011

Ostravské centrum pro zdravotně postižené Čtyřlístek čekají velké změny. Dotknou se hlavně hendikepovaných z vítkovického Centra pracovní výchovy, které pod Čtyřlístek spadá. Centrum se zruší a na jeho místo přijde nová služba - chráněné bydlení, která ve Čtyřlístku chybí. Rodiče 33 hendikepovaných teď své děti musí umístit do náhradních zařízení.

Čtyřlístek je jedním z největších zařízení pro hendikepované v republice. V jeho třech domovech jich žije okolo 270. Podle ředitele Čtyřlístku Svatopluka Aniola je mezi nimi řada lidí, kteří by tam být nemuseli.

„Jejich schopnosti jsou takové, že by stačilo, aby měli daleko menší míru podpory a mohli by třeba bydlet v nějakých menších bytech,“ říká Aniol.

A právě těm, kteří jsou schopni žít samostatněji, pomůže nové chráněné bydlení. Má vzniknout v budově současného Centra pracovní výchovy Čtyřlístku ve Vítkovicích, které funguje jako denní stacionář.

Podle náměstka primátora pro sociální oblast Martina Štěpánka je současné centrum na přebudování vhodné. „Klienti, kteří jsou tam dnes v denním stacionáři, mohou být obslouženi službou v neziskových organizacích. Nabídli jsme jim sedm různých alternativ,“ říká Štěpánek.

Své dveře otevřelo i Centrum denních služeb Žijeme. Požadavky rodičů je schopné splnit. „Služby, které nabízíme, jsou srovnatelné. Můžeme nabídnout celkem 22 míst,“ potvrdil jeho ředitel Aleš Hanke.

Rodiče ale zánik centra pracovní výchovy, kde už několik let vodí své děti, pobouřil. Každá změna je pro jejich děti velmi těžká. „Je to velký zásah do režimu. Velmi dlouho trvalo, než jsme ho ten stereotyp naučili,“ vysvětluje matka jednoho z nich Eva Zezulková.

Rodiče proto proti rozhodnutí ostravského magistrátu sepsali petici. „Nám vadí, že se magistrát zbavuje ambulantních služeb a chce převést tu odpovědnost na nestátní neziskové organizace,“ dodává hlavní iniciátorka petice Eva Zezulková.

Centrum pracovní výchovy se má přeměny dočkat v červnu 2012. Jestli se tak stane, záleží na tom, zda město dostane devítimilionovou podporu z evropských peněz, o kterou zažádalo.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio

Více z pořadu