Ostravský soud řeší rvačku, která skončila těžkým zraněním

12. září 2011

Zastal se napadené dívky a sám se stal terčem útoku. Takový případ začal řešit Krajský soud v Ostravě. Loni v květnu před zámečkem v Krnově uhodil obžalovaný Pavel Indruch šestnáctiletou dívku dlaní do obličeje. Studentky se zastal jeden z mladíků a násilník si podle obžaloby vylil zlost na něm. Zbil ho tak, že utrpěl otřes mozku a téměř nevidí na jedno oko.

Tehdy šestnáctiletá dívka postávala s kamarádkami před krnovským zámečkem. Kolem procházel Pavel Indrech a došlo ke slovní přestřelce, kterou každý líčí jinak. Na jediném se shodnou – obžalovaný dal dívce facku. On tvrdí, že výchovnou, protože dívka byla vulgární. Ona to vnímala jinak

„On přistoupil ke mě zezadu a strčil do mě. Když jsem se otočila, dal mi facku. Nevím co bylo po tom, odešla jsem pryč. U výslechu říkal, že jsem byla drzá, ale to vůbec není pravda. Ani jedno sprosté slovo jsem mu neřekla, nic,“ uvedla dívka.

Vše viděl nedaleko stojící mladík a chtěl se dívky zastat. Sám však v krátkém okamžiku ležel na chodníku vážně zraněný.

„Je to velmi chvályhodné, bohužel ne příliš časté v dnešní době. Poškozeného napadl surovým až brutálním způsobem. V důsledku čehož poškozený utrpěl poranění, mimo jiné velmi závažné poranění oka. Žaloba stojí tak, že opakovanými údery pěstí i nohou napadl poškozeného v důsledku čehož vzniklo ono poškození oka, mimo jiné“ přiblížil státní zástupce David Bartoš.

Matěj Pakosta až do osudného dne pracoval jako zedník. Teď musel změnit povolání a vydělává méně peněz. Přiznává, že mu rvačka výrazně zasáhla do života.

„Nemůžu vykonávat práci, kterou jsem dělal a nyní pracuji jako pomocný dělník, protože mám sníženou pracovní schopnost. Vidím a nevidím na to levé oko. Vidím, ale mám tam skvrnu vevnitř, zatím na to nic nemají,“ vysvětlil Radiožurnálu. Potvrdil přitom, že by se zachoval stejně.

Obžalovaný u soudu vypověděl, že se bránil přesile a měl strach o život. Zranění oka si podle něj mladík způsobil jinde. Indruch je obžalován z výtržnictví a těžkého ublížení na zdraví. Hrozí mu pět až dvanáct let.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu